Cetatea Nouă a Romanului lăsată de izbeliște, Ministerul Culturii bun de plată

348

Ministerul Culturii a pierdut, în primă instanță, procesul cu Inspectoratul de Poliție Neamț, în cazul Cetății Noi a Romanului. În vara acestui an, Ministerul Culturii și Identității Naționale a fost amendat cu 8.000 de lei din cauză că nu are grijă de situl fostei Cetăți Noi a Romanului. Amenda a fost aplicată de comisarul Vitelie Josanu, singurul polițist din IPJ Neamț ce are grijă de monumentele din județ, pentru că locul unde a fost cândva cetatea Nouă a Romanului era plin de bălării și nu era protejat în niciun fel.

Reprezentanții Ministerului Culturii vor face, cel mai probabil, apel la decizia instanței de fond, astfel că o decize finală va fi cunoscută cel mai devreme în câteva luni.

Cetatea Nouă a Romanului, construită din piatră, fost atestată documentar pentru prima dată în urmă cu 553 de ani. A fost una dintre cele mai mari cetăți ale lui Ștefan cel Mare, având particularitatea că a fost construită într-o zonă de șes, în plan deschis. Pentru că nimeni nu a avut grijă de ea, cetatea fost “cucerită” de vegetație, asta după ce, de-a lungul timpului, pietre din ruine au fost folosite parțial pentru construcția zidului ce înconjoară Episcopia, parțial pentru diverse construcții ridicate de cetățenii din Gâdinți.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult