Cetatea Nouă a Romanului lăsată de izbeliște, Ministerul Culturii bun de plată

de | 10/02/2019 | Cultură, Justiție, Local, Rural

Ministerul Culturii a pierdut, în primă instanță, procesul cu Inspectoratul de Poliție Neamț, în cazul Cetății Noi a Romanului. În vara acestui an, Ministerul Culturii și Identității Naționale a fost amendat cu 8.000 de lei din cauză că nu are grijă de situl fostei Cetăți Noi a Romanului. Amenda a fost aplicată de comisarul Vitelie Josanu, singurul polițist din IPJ Neamț ce are grijă de monumentele din județ, pentru că locul unde a fost cândva cetatea Nouă a Romanului era plin de bălării și nu era protejat în niciun fel.

Reprezentanții Ministerului Culturii vor face, cel mai probabil, apel la decizia instanței de fond, astfel că o decize finală va fi cunoscută cel mai devreme în câteva luni.

Cetatea Nouă a Romanului, construită din piatră, fost atestată documentar pentru prima dată în urmă cu 553 de ani. A fost una dintre cele mai mari cetăți ale lui Ștefan cel Mare, având particularitatea că a fost construită într-o zonă de șes, în plan deschis. Pentru că nimeni nu a avut grijă de ea, cetatea fost „cucerită” de vegetație, asta după ce, de-a lungul timpului, pietre din ruine au fost folosite parțial pentru construcția zidului ce înconjoară Episcopia, parțial pentru diverse construcții ridicate de cetățenii din Gâdinți.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.