Site icon inRoman.ro

Bugetare participativă: șapte proiecte au nevoie de votul romașcanilor

primaria Roman 0035

Șapte proiecte au trecut de evaluarea comisiei și au nevoie de votul romașcanilor pentru a primi finanțare din partea administrației publice locale și a deveni realitate.

Cele șapte proiecte au fost înscrise în cadrul programului de bugetare participativă, program inițiat de Primăria Roman pentru prima dată în acest an. Romașcanii pot vota doar câte un proiect, așadar citiți și analizați cu atenție înainte de a intra pe site-ul Primăriei și a vota acel proiect pe care îl vreți implementat în oraș.

Ce vor inițiatorii să facă cu maxim 100.000 de lei din bugetul local (suma NU va fi virată unei terțe entități, Primăria va fi cea care va implementa direct proiectul câștigător):

1. Amenajarea unui loc de joacă și recreere, între blocurile 25-27 pe Strada Smirodava. Proiectul va oferi copiilor din acest cartier un spațiu controlat de joacă; va oferi părinților un sentiment de siguranță în momentul în care își vor lăsa copiii într-un spațiu împrejmuit, departe de pericolele străzii; va oferi un mini teren sportiv pentru practicarea baschetului de către tineri. Buget: 85.000 lei.

2. Proedu – observator în aer liber în curtea Colegiului Tehnic „Miron Costin”, corp B. Un telescop astronomic, binocluri, o stație meteorologică solară, un higrometru, un barometru, un psicrometru, un pluviometru, un anemometru, busole, termometre de exterior pot constitui modalități de învățare practică pentru toți cei interesați. Studiul unor fenomene, al schimbărilor de temperatură etc. va fi facilitat prin uzul acestor instrumente, iar plasarea lor se va face respectând specificul instrumentelor și accesul optim al tuturor celor interesați.
Lămpi solare, panouri solare care să capteze energie pentru o minifântână arteziană ar constitui alte oportunități de dezvoltare a unei conduite ecologice responsabile a tinerilor din toată zona Roman, nu doar din cadrul Colegiului. Buget: 90.000 lei.

3. Amenajare spațiu public pe strada Cuza-Vodă. Proiectul propus presupune reabilitarea unui spațiu public prin: reabilitarea pavajului (înlocuire pavaj și regândire circulație); plantarea unui gazon; amplasarea unor bănci, a unei mese și a unui rastel pentru biciclete; dezafectarea elementelor din beton existente; toaletarea arborelui; pictarea fațadei blocului de locuințe cu o imagine favorabilă; transformarea fațadei clădirii P+1 în perete de cațărat; îngropare țeavă de gaz. Buget: 100.000 lei.

4. Totemuri de intrare în oraș. Semnalele existente în prezent sunt degradate de trecerea timpului iar semnalele noi pot deveni obiecte sculpturale remarcabile, care prin designul lor, arată atenţia pentru detalii a locuitorilor şi a administraţiei locale. De altfel, un semnal de intrare în localitate este un mijloc modern de informare a conducătorilor auto și trecătorilor. În afara funcției de informare pentru care acesta a fost proiectat, reprezintă și un mijloc ingenios de a promova interesele unei anumite localități iar înălțimea și locul de poziționare îi conferă un maxim de vizibilitate. Buget: 100.000 lei.

5. Realizarea unei platforme pentru colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile pe strada Colectorului. Beneficiile proiectului sunt multiple: o comunitate informată (50.000 locuitori), o platformă operațională pentru colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile, o zonă în care elevii pot desfășura cursuri de pregătire, un centru unde cetățenii pot preda gratuit deșeurile valorificabile, îmbunătățirea ratelor de colectare selectivă, sprijinirea familiilor aflate în nevoi, reducerea impactului negativ asupra mediului prin depozitarea/eliminarea deșeurilor municipale. Buget: 75.000 lei.

6. Neverseen Waste – Împrejurimi curate. Se dorește amenajarea de platforme subterne pentru colectarea deșeurilor. Aceste platforme vor fi amplasate în actuale locaţii ale platformelor supraterane, va fi nevoie de excavarea unor gropi, betonarea acesteia şi montarea cu o macara a platformelor. Buget: 99.990 lei.

7. Bănci inteligente în oraș. Banca inteligentă este o bancă alimentată solar care oferă energie electrică gratuită în aer liber, tuturor dispozitivelor mobile. Acest „mobilier urban inteligent” este conceput pentru a-i ajuta pe oameni să-și încarce dispozitivele în timp ce se află în aer liber.
Banca este dotata cu: 4 x USB , panou solar 140W si baterie 44 Ah. Buget: 40.000 lei.

Exit mobile version