Când am luat laptopul în mână pentru a scrie despre ceea ce urmează a vă povesti, mi-a venit în minte fără să vreau piesa “Delir în doi… în trei, în câți vrei” a lui Eugen Ionesco.
De ce comparația cu teatrul absurd?
Marți, 2 iulie 2019, ora 09.50: Mai multe persoane mătură și fac curățenie cu o viteză peste medie pe spațiul verde de la Tic-Tac. Acel spațiu verde care este de multe ori confundat – de o parte a celor care așteaptă autobuzul și nu numai – cu un mare coș de gunoi. De unde graba? Peste aproxiamtiv 10 minute urma să ajungă la fața locului primarul, pentru a da jos de pe un indicator o bucată de pânză albă. Dacă mergeți în alte zile la Tic-Tac, veți vedea că spațiul verde din “Piațeta Ștefan cel Mare” găzduiește multe gunoaie (nu neapărat din cauză că acolo nu se mătură). De data aceasta, oamenii au fost chemați special să curețe mizeria.
Marți, 2 iulie, ora 10 „trecute fix”: Primarul, viceprimarul și directorul Bibliotecii Municipale “inaugurează” indicatorul.
“Iată-ne azi din nou la un moment prin care marcăm personalitățile care au făcut cinste Romanului și Moldovei. De această dată sărbătorim 515 ani de la moartea marelui voievod care a fost Ștefan cel Mare și, așa cum v-am obișnuit, începând de anul trecut și continuând în acest an, am procedat la marcarea, prin amplasarea acestor indicatoare a acestor piațete, un proiect de hotărâre din anul 2009. Până acum 8 astfel de indicatoare au fost amplasate, mai avem încă unul în cinstea lui Calistrat Hogaș. Este un gest normal pe care îl facem, un omagiu pe care îl aducem înaintașilor noștri, celor care au făcut ca azi Romanul să fie un oraș frumos, cald și primitor.”
Lucian Micu, primarul municipiului Roman
Așadar, ducerea la îndeplinire a unei hotărâri de Consiliu Local la Roman poate dura și un deceniu, adică o perioadă de timp în care omenirea a trecut prin evenimente precum: Barack Obama devine primul președinte de culoare al SUA, se inaugurează Burj Khalifa, Horia Tecău obține medalie de argint la Rio, Simona Halep devine campioană la Roland Garros, Viitorul devine campioană la fotbal, etc.
De ce a durat, totuși, zece ani și cine nu și-a făcut treaba (dacă, într-adevăr, trebuia făcut ceva)?
“A fost, oarecum, un proiect care nu s-a dus la bun sfârșit. Eu l-am găsit și am considerat oportun faptul că trebuie marcate și prin aceste panouri indicative, nu doar denumite, generic, printr-o hotărâre de Consiliu Local. Nu neapărat o anumită persoană, ci pur și simplu marcarea lor ca… și prin aceste plăcuțe indicative.”
Lucian Micu, primarul municipiului Roman
În hotărârea de Consiliu Local nr. 203 din decembrie 2009 se precizează doar că “se atribuie numele”. Astfel, inaugurarea acestor indicatori este echivalentă cu a inaugura tăblițele care se pun pe clădiri sau garduri pentru a indica numele unei străzi. Lucru care, evident, nu se face; decât dacă realitatea se apropie mult de cea prezentată în “Delir în doi… în trei, în câți vrei”.