Site icon inRoman.ro

Calendarul alegerilor prezidențiale 2019

Alegeri locale 2017 vot 2837 2

Calendarul alegerilor prezidențiale, ce vor avea loc în noiembrie 2019, a fost aprobat în ședința de guvern de marți, cu program extins de votare pentru românii din străinătate.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în 10 noiembrie, iar cel de al doilea, în 24 noiembrie. În primul tur al alegerilor, românii din străinătate vor putea vota în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur, în 22, 23 și 24 noiembrie.

Calendarul adoptat de guvern:

Situația în diaspora

În 28 iulie, a fost lansat portalul www.votstrainatate.ro, unde românii care vor să voteze în străinătate pot să se preînregistreze, numai că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) spune că numărul de preînregistrări este cu mult mai decât numărul celor care au votat la ultimele elegeri, existând riscul ca situația de la alegerile europarlamentare (când mii de oameni au stat la cozi interminabile la secțiile de votare, fără a putea vota) s-ar putea repeta.

AEP recomandă românilor să opteze pentru votul prin corespondență, mai ales din motive de costuri, AEP declarând că înființarea unei secții de votare poate ajunge la aproximativ 100.000 euro iar o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități. Astfel, exprimarea votului prin corespondență ar costa statul circa 25 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin, în timp ce pentru votul la o secție de votare costul estimativ este de 50 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin.

Pașii pentru exercitarea votului prin corespondență: 

Numărul alegătorilor români care s-au înregistrat până marți, 27 august 2019, era puțin mai mare de 26.000 – aproximativ jumătate optând pentru votul prin corespondeță, cealaltă jumătate optând pentru deplasarea la o secție de votare.

Exit mobile version