Calendarul alegerilor prezidențiale 2019

de | 28/08/2019 | Național, Politică

Calendarul alegerilor prezidențiale, ce vor avea loc în noiembrie 2019, a fost aprobat în ședința de guvern de marți, cu program extins de votare pentru românii din străinătate.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în 10 noiembrie, iar cel de al doilea, în 24 noiembrie. În primul tur al alegerilor, românii din străinătate vor putea vota în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur, în 22, 23 și 24 noiembrie.

Calendarul adoptat de guvern:

 • 2 septembrie: depunerea la Biroul Electoral Central a protocolului de constituire a unei alianțe electorale;
 • 11 septembrie 2019: înregistrarea în registrul electoral ca alegător în străinătate sau ca alegător prin corespondență;
 • 22 septembrie, ora 24.00: depunerea candidaturilor;
 • 12 octombrie: începe campania electorală;
 • 8 noiembrie, orele 12.00-21.00: prima zi a votului în străinătate;
 • 9 noiembrie, ora 07.00: se încheie campania electorală în țară;
 • 9 noiembrie, orele 07.00-21.00: a doua zi a votării în străinătate;
 • 10 noiembrie, orele 07.00-21.00: începe votul în țară și este a treia zi de vot în străinătate;
 • 10 noiembrie, ora 21.00: alegătorii care sunt în secția de votare și cei care stau la rând pot vota până la ora 23.59.

Situația în diaspora

În 28 iulie, a fost lansat portalul www.votstrainatate.ro, unde românii care vor să voteze în străinătate pot să se preînregistreze, numai că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) spune că numărul de preînregistrări este cu mult mai decât numărul celor care au votat la ultimele elegeri, existând riscul ca situația de la alegerile europarlamentare (când mii de oameni au stat la cozi interminabile la secțiile de votare, fără a putea vota) s-ar putea repeta.

AEP recomandă românilor să opteze pentru votul prin corespondență, mai ales din motive de costuri, AEP declarând că înființarea unei secții de votare poate ajunge la aproximativ 100.000 euro iar o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități. Astfel, exprimarea votului prin corespondență ar costa statul circa 25 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin, în timp ce pentru votul la o secție de votare costul estimativ este de 50 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin.

Pașii pentru exercitarea votului prin corespondență: 

 • Înregistrarea – completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate și copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. – Primirea documentelor – Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin corespondenţă: două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două autocolante cu menţiunea „VOTAT”, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot; două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior. 
 • Votarea – pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul cu candidatul preferat; Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează; Se completează certificatul de alegător, menţionând data şi semnând olograf; Se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează; În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Președintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conține candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin. 
 • Expedierea – alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conține votul său: îl trimite în țară, depunând plicul la orice oficiu poștal ori în orice cutie poștală a statului-gazdă; îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa; îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din țara-gazdă după caz.

Numărul alegătorilor români care s-au înregistrat până marți, 27 august 2019, era puțin mai mare de 26.000 – aproximativ jumătate optând pentru votul prin corespondeță, cealaltă jumătate optând pentru deplasarea la o secție de votare.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.