Înainte de criza apei din oraș, romașcanii au avut un alt subiect important de discutat: tariful la gunoi. În cadrul dezbaterii publice care a avut loc la Primăria municipiului Roman în urmă cu două luni, reprezentanții ADI EcoNeamț au vorbit despre multe, dar nu au făcut nicio discuție clară despre acțiunile de informare și conștientizare a cetățenilor privind colectarea separată a deșeurilor (Citește și: Dezbatere pe tarifele la gunoi: Romașcanii nu se pot baza pe autorități). Poate și pentru că aceasta este una dintre obligațiile pe care le are, conform contractului, firma de salubritate.
Am solicitat ADI EcoNeamț să ne spună dacă a întocmit un raport cu privire la modul în care s-au derulat anumite activități ale operatorului în primul an de contract (01.07.2018 – 30.06.2019) și care sunt concluziile.
Campaniile de informare și-au atins parțial ținta pentru că nu au fost coordonate între toți actorii implicați (unele UAT-uri neimplicându-se deloc), lucru care a contribuit la nerealizarea indicatorului de deșeuri reciclabile. Din datele furnizate de către Rossal SRL Roman, bugetul alocat (55.000 lei) a reprezentat doar 79% din ceea ce trebuia cheltuit (1% din cifra de afaceri). Operatorul motivează situația prin faptul că la această oră există facturi neîncasate de 1.593.225 lei.
răspuns al ADI EcoNeamț către înRoman.ro
În răspunsul trimis către înRoman.ro și semnat de Ovidiu Bojescu – fostul administrator public al municipiului Roman, acum responsabil de monitorizare pe Zona 2 în cadrul ADI EcoNeamț – se precizează că s-au derulat patru campanii de informare și conștientizare și că acestea au fost realizate în presa scrisă, audio-video și prin flyere distribuite utilizatorilor din Zona 2.
Cu toți banii pe care Rossal susține că i-a cheltuit pentru campanii de informare și conștientizare, țintele de colectare selectivă nu au fost atinse.
“Pentru stația de sortare și transfer de la Cordun există indicatori specifici “cantitatea totală de materiale provenite din deșeuri de ambalaje reciclată și/sau valorificată, raportată la cantitatea totală de deșeuri de ambalaje (50% în primul an contractual)” și “cantitatea totală minimă de materiale provenite din deșeuri valorificată, raportată la cantitatea totală de deșeuri colectată (50% în primul an contractual)”. Acești indicatori nu au fost îndepliniți la procentul de deșeuri reciclabile, dar privind în contextul general (pe județul Neamț reprezintă procentul cel mai ridicat, la nivel național fiind sub 10%) putem aprecia că, pentru primul an de implementare este satisfăcător.”
răspuns al ADI EcoNeamț către înRoman.ro
Am întrebat ADI EcoNeamț și dacă au primit sesizări cu privire la faptul că ceea ce locuitorii Zonei 2 colectează separat, angajații Rossal vin și preiau în aceleași mașini și cum au rezolvat aceste sesizări.
Din cauza cantităților mici de deșeu reciclabil și a frecvenței depozitării în amestec a acestor fracții de către generatori s-a colectat hărtia împreună cu plasticul și separat sticla, urmând ca în stația de sortare să fie separate fiecare fracție. În condițiile în care lucrătorii au constatat o contaminare masivă cu deșeu rezidual (peste 25%), respectivul container se ridică împreună cu deșeurile reziduale.
răspuns al ADI EcoNeamț către înRoman.ro
Așadar, indicatorii au fost ratați în mare parte – suma minimă legală pentru campanii de informare nu s-a cheltuit, campaniile nu și-au atins ținta, indicatorii specifici deșeurilor reciclabile nu au fost atinși, gunoiul se ridică cum se ridică – dar în documentul ADI EcoNeamț, nivelul este “satisfăcător”. Întrebarea este: pentru cine?