Ce vor romașcanii să întâmple în oraș? Cum vor să arate Romanul? Care sunt investițiile pe care le doresc pentru oraș? Răspunsuri la aceste întrebări – și la altele – se regăsesc în chestionarele de satisfacție pe care cetățenii le pot completa online sau la sediul Primăriei.
În anul 2018 (ultimul an pentru care care s-au centralizat informațiile), peste 200 de romașcani au completat aceste chestionare. Iar o parte dintre aceștia au sugerat idei administrației locale.
Cum văd viitorul Romanului o parte dintre locuitorii săi, reiese din propunerile de mai jos. De remarcat că, și de această dată, chestiunile legate de mobilitatea urbană – fluidizare trafic, pistele pentru biciclete – rămân solicitări formulate de mai mulți romașcani, la fel ca în anii trecuți.
Lista propunerilor venite din partea romașcanilor arată astfel:
- Atragerea unor investitori care să creeze atât locuri de muncă pentru persoane cu studii medii, cât și locuri de muncă pentru persoane cu studii superioare.
- Asfaltatea unor străzi.
- Instalarea unor camere video pentru siguranța cetățeanului.
- Restaurarea clădirilor, blocurilor, pentru a crea o ordine arhitecturală.
- Un container frumos amenajat într-un loc public, chiar și în centru, nu cred că ar stricta imaginea, unde să putem pune lucruri pentru săraci (haine, încălțăminte, lenjerie de pat, o pătură).
- Un cinema aștept de ceva timp.
- Un loc de închiriat biciclete.
- Mai multe programe de sport în aer liber, cu în instructor de sport.
- Să se simplifice legătura cu serviciile din primărie.
- Amenajarea spațiului dintre blocul 19, Str. Tudr Vladimirescu și centrala termică dezafectată. Crearea unui spațiu verde și amenajarea unei parcări deschise în locul garajelor și a fostei centrale termice.
- Finalizarea asfaltării tuturor străzilor.
- Repararea de alei de acces în spate la Tosca.
- Vă rog respectuos să rezolvați problemele importante ale acestui oraș: repararea străzilor, școlilor, siguranța cetătenilor pe străzile orașului, fluidizarea traficului în anumite zone ale orașului, lipsa parcărilor.
- Primăria să reabiliteze toate blocurile de la intrarea în Roman dinspre Horia, pentru că sunt sub orice critică. Locatarii care locuiesc în această zonă nu își permit și nu pot de unii singuri să izoleze și să vopsească blocurile respective încât totul să arate la fel. Cred că, cu ajutorul primăriei Roman, am putea să facem ca această zonă (Favorit) și nu numai să arate superb.
- Informarea cetățenilor cu privire la colectarea deșeurilor.
- Crearea de spații în aer liber, pe malul râului Moldova, special amenajate pentru pensionarii care își doresc să se relaxeze, să socializeze.
- Crearea de zone de agrement special amenajate pentru a plimba câinii pe malul râului Moldova.
- Crearea unor zone de agrement special amenajate pentru jocuri, cum ar fi șah, paintball și altele.
- Crearea de locuri de muncă.
- Transformarea Romanului în oraș universitar.
- Crearea de zone de agrement destinate în special tinerilor și copiilor, cum ar fi o bază hipică.
- Plantarea de flori pentru a avea un oraș cât mai atractiv, cu diverse specii de plante.
- Împodobirea orașului de sărbători inclusiv de către cetățenii care își doresc să contribuie personal cu ornamente. Spre exemplu împodobirea unor copaci sau brazi de către copiii, tinerii care își doresc să participe sau să contribuie cu diverse ornamente.
- Cetățenii să fie corecți și educați, pentru a păstra curățenia permanentă în spațiile verzi, adică să nu mai fie lăsate ambalaje de plastic pe oriunde. Pentru a educa cetățenii, se pot amenaja plăcuțe cu mesaje ecologice-de exemplu-„Păstrează curățenia în orașul tău” sau „Păstrează curățenia în spațiile verzi”.
- Piste pentru biciclete, piste pentru alergare și alte spații GRATUITE pentru încurajarea sportului și a mișcării.
- Verificarea taxiurilor și a taximetriștilor-vorbesc urât, mașinile sunt murdare și foarte vechi.
- O soluție pentru stația de autobuz de pe centura orașului (direcția Piatra Neamț, Bacău). Pe direcția Iași este stație, iar pe cealaltă parte nu.