Site icon inRoman.ro

Pentru apa romașcanilor: se va interveni în regim de urgență în albia Moldovei

vizita statia de captare Angheluta Soroceanu Arsene

Președintele Consiliului Județean Neamț, prefectul județului, șeful ApaServ, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț și inspectorul-șef al ISU Neamț au vizitat joi, 28 noiembrie, stația de captare de la Pildești – Simionești. Vizita a survenit la câteva ore după o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Roman și a fost urmată de o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Neamț.

Autoritățile prezente joi la fața locului au constatat situația; lucru care s-a întâmplat și în urmă cu două luni, doar că atunci vizita a fost făcută de primarul Lucian Micu. 

Însă de problemele cu albia râului, cu nevoia de decolmatare a unor canale și de intervenții pentru ca apa din pânza freatică să alimenteze puțurile de captare și nu râul Moldova se știa cel puțin din luna ianuarie a acestui an. de altfel, reprezentanții Administrației Bazinale a Apelor (ABA) Siret au venit la Pildești în luna martie, însă lucrarea ABA Siret s-au făcut abia în octombrie. 

Aceasta nu este singura lucrare ce trebuia făcută. Iar reprezentanții ApaServ – responsabili cu o altă intervenție – au spus că s-au lovit de birocrație: nu au putut obține la timp avizele de la Apele Române. Directorul SGA Neamț a confirmat că “este de durată, este vorba și de procedura de mediu și aș mai departe. Procedura de avizare a lucrărilor durează. Dacă se poate face ceva, se poate pe situații de urgență”. 

Deciziile luate joi în CJSU Neamț au rolul de a pune instituțiile la treabă: să emită documentațiile pentru lucrări în regim de urgență pentru a se interveni cât mai repede. Iar președintele CJ Neamț a precizat că va aloca bani pentru efectuarea intervențiilor care cad în sarcina ApaServ. 

Dar chiar dacă lucrările încep imediat, romașcanii vor mai avea probleme cu apa încă două-trei săptămâni. La atât este estimată durata de timp de la care se vor vedea efectele decolmatării canalului la care trebuie să intervină ApaServ. 

Exit mobile version