Pentru apa romașcanilor: se va interveni în regim de urgență în albia Moldovei

de | 29/11/2019 | Administrație, Local

Președintele Consiliului Județean Neamț, prefectul județului, șeful ApaServ, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț și inspectorul-șef al ISU Neamț au vizitat joi, 28 noiembrie, stația de captare de la Pildești – Simionești. Vizita a survenit la câteva ore după o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Roman și a fost urmată de o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Neamț.

Autoritățile prezente joi la fața locului au constatat situația; lucru care s-a întâmplat și în urmă cu două luni, doar că atunci vizita a fost făcută de primarul Lucian Micu. 

Însă de problemele cu albia râului, cu nevoia de decolmatare a unor canale și de intervenții pentru ca apa din pânza freatică să alimenteze puțurile de captare și nu râul Moldova se știa cel puțin din luna ianuarie a acestui an. de altfel, reprezentanții Administrației Bazinale a Apelor (ABA) Siret au venit la Pildești în luna martie, însă lucrarea ABA Siret s-au făcut abia în octombrie. 

Aceasta nu este singura lucrare ce trebuia făcută. Iar reprezentanții ApaServ – responsabili cu o altă intervenție – au spus că s-au lovit de birocrație: nu au putut obține la timp avizele de la Apele Române. Directorul SGA Neamț a confirmat că “este de durată, este vorba și de procedura de mediu și aș mai departe. Procedura de avizare a lucrărilor durează. Dacă se poate face ceva, se poate pe situații de urgență”. 

Deciziile luate joi în CJSU Neamț au rolul de a pune instituțiile la treabă: să emită documentațiile pentru lucrări în regim de urgență pentru a se interveni cât mai repede. Iar președintele CJ Neamț a precizat că va aloca bani pentru efectuarea intervențiilor care cad în sarcina ApaServ. 

Dar chiar dacă lucrările încep imediat, romașcanii vor mai avea probleme cu apa încă două-trei săptămâni. La atât este estimată durata de timp de la care se vor vedea efectele decolmatării canalului la care trebuie să intervină ApaServ. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.