Județul Neamț are 11 parlamentari: trei senatori și opt deputați. În Senatul României sunt Emilia Arcan (PSD), Dan Manoliu (PSD) și Eugen Țapu Nazare (PNL). În Camera Deputaților nemțenii sunt reprezentați de: Dănuț Andrușcă (PSD), Iulian Bulai (USR), Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (PNL), Neculai Iftimie (PSD), Laurențiu-Dan Leoreanu (PNL), Alexandru Rotaru (PSD), Viorel Stan (PSD), Ciprian-Constantin Șerban (PSD).
Ce au făcut aceștia în sesiunea parlamentară septembrie – decembrie 2019? înRoman.ro continuă analiza bazată pe cifre oficiale a activității fiecărui parlamentar din județ.
Iulian Bulai, deputat USR, este membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă și în Comisia pentru afaceri europene. Este membru în grupurile de prietenie cu parlamentele din Regatul Norvegiei, Republia Kârghâză, Republica Populară Chineză și Republica Islamică Pakistan. De asemenea, este membru în Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea de la Societatea Română de Televiziune și reprezentant al Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Activitatea deputatului Iulian Bulai în sesiunea parlamentară septembrie – decembrie 2019:
- are 16 luări de cuvânt;
- are 24 de propuneri legislative inițiate;
- a adresat 1 interpelare;
- a susținut 1 moțiune;
- a votat de 76 ori (vezi aici cum a votat pentru fiecare proiect în parte)
- raportat la evidența votului electronic (voturi totale vs. voturi la care a participat), deputatul a avut o prezență de aproape 28%.
Iulian Bulai susține inițiative precum: rectorii de universități să nu poată avea totodată și funcții de conducere politică, introducerea unui semn distinctiv pentru șoferii cu deficiențe de auz, taxe mai mici pentru cadastru și publicitate imobiliară, înființarea unui registru unic de așteptare pentru cetățenii care au nevoie de transplant și folosirea unui algoritm bazat pe informații medicale pentru stabilirea priorității la intervenție, încurajarea agenților economici pentru a susține învățământul dual, recunoașterea violenței cibernetice ca formă de violență domestică.
Lucrul cu care mă mândresc cel mai mult în această sesiune parlamentară este faptul că am reușit ca din partea Moldovei să existe în cadrul Ministerului Transportorilor, și prin sfătuirea și îndrumarea mea, reprezentanți ai societății civile care acum ocupă poziția de consilier onorific al ministrului Transporturilor, care se ocupă cu monitorizarea, dezvoltare demersurilor pentru autostrada A8. Aceasta este o realizare: oameni cu care, în urmă cu un an – doi, am protestat în stradă la Bruxelles sau la București, acum sunt parte a decidenților. O altă realizare, care ține de moralitatea și de însănătoșirea acestei națiuni și a țării, este că am fost, în data de 16 decembrie, într-o sală plină de demnitari, în prezența tuturor șefilor instituțiilor cele mai importante din România, am fost singurul om care am sesizat absurditatea conducerii ședinței de comemorare a victimelor Revoluției de către un comunist cu ștate vechi.
Iulian Bulai, deputat USR de Neamț
Parlamentarul nemțean a fost de mai multe ori în atenția presei naționale prin pozițiile publice pe care le-a avut. Una dintre cele mai controversate declarații ale sale a fost făcută în ziua de Crăciun.
Declarațiile de avere și interese ale lui Iulian Bulai:
- 1 teren agricol la Recea, comuna Ion Creangă;
- 1 teren intravilan Tămășeni;
- 1 apartament în Oslo, Norvegia;
- 1 casă și terenul aferent cu destinația „viitor muzeu” (n.r. – Memorialul Colectivizării);
- 1 autoturism Dacia Logan fabricat în 2007;
- 1 autoturism Dacia Lodgy fabricat în 2017;
- statuie de bronz și diverse sculpturi de ceramică și gips, create de parlamentar, estimate la 180.000 de coroane norvegiene;
- depozite bancare de 186.000 de coroane norvegiene;
- credit în valoare de 2.437.000 de coroane norvegiene, scadent în 2035;
- credit în valoare de 180.000 de coroane norvegiene, scadent în 2040;
- este președinte al Asociației „Memorialul Colectivizării din România”;
- este membru al Asociației „A. Durcovici” Roman;
- membru în Comitetul Politic al USR;
- președinte al USR Neamț.
Cât ne costă pe noi, cetățenii, prezența lui Iulian Bulai în Camera Deputaților?
Indemnizația netă a deputatului a fost, în luna octombrie 2019, de 10.951 lei. La indemnizație se adaugă o diurnă și decontarea cheltuielilor cu transportul și cazarea.
Iulian Bulai are patru cabinete în teritoriu, un al cincilea cabinet fiind la Suceava (județul vecin nu are niciun membru USR în Parlament):
- Roman, str. Ștefan cel Mare nr. 224, jud. Neamţ
- Piatra Neamţ, str. Cuejdi nr. 1B, Forum Center, jud. Neamţ
- Tg. Neamţ, str. ing. Serafin Lungu nr. 1, jud. Neamţ
- Suceava, str. Petru Rareș nr. 7, jud. Suceava
- Tămăşeni, str. Principală, sediul vechi al Primăriei, etaj 1, jud. Neamţ