Dezbatere masivă privind postarea deputatului Bulai. Nouă, nemțenilor, ce ne aduce?

de | 28/12/2019 | Editorial, Politică

Expresia “lovește din nou” i se potrivește deputatului Iulian Bulai, care a marcat și Crăciunul 2019 cu o declarație controversată, după ceva similar publicat în ziua de Paști.

În postarea din ziua Învierii, deputatul Bulai a scris despre manipulare și fakenews. 

Învierea este şi despre tentativa unui grup criminal organizat de a promova un fake-news. Mituind martorii şi promovând un mesaj fals. Se întâmplă asta şi în zilele de astăzi. La tv sau pe stradă, sau în Parlament. Fenomenul e vechi de când lumea. Iată că întâmplarea de la Ierusalim de acum 2000 de ani a schimbat lumea şi oamenii, iar tentativa de fake-news a rămas doar o încercare nereuşită de cosmetizare a adevărului”. Cele scrise de parlamentarul nemțean nu au rămas fără ecou atunci. 

Controversa din jurul postării din ziua Crăciunului este mult mai mare.

Absolvent de liceu teologic și declarându-se creștin romano-catolic practicant, Iulian Bulai vorbește despre “Un copil. Sărac și provenit dintr-o familie foarte ciudată. Un tată trecut de prima tinerețe și o mamă adolescentă. Apărut în lume fără ca părinții lui să fi făcut dragoste. Cu o mamă surogat și un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea. Refuzat de comunitate. Născut fără ca părinții să fi fost căsătoriți, doar logodiți. Nașterea lui arată extradordinarul dar și limitele societății în care a apărut.

Pentru ceilalți creștini practicanți, această postare a fost taxată imediat ca blasfemie. Nu voi intra în chestiunile ce țin de dogmatică, aici sunt specialiștii care pot oferi o părere avizată. Cert este că reacțiile au fost atât de virulente, încât deputatul a revenit cu alte două postări pentru a explica ce a vrut să scrie în prima.

Ceea ce aș vrea eu să știu, ca locuitor al județului Neamț, care este reprezentat și de Iulian Bulai: cu ce ajută o astfel de postare comunitatea?

În județul Neamț oamenii merg la biserică, păstrează tradițiile și se declară creștini. Se raportează la Biserică în momentele importante ale vieții. Prin urmare, deputatul Bulai reprezintă oameni pentru care Crăciunul este un reper în viața lor spirituală. De ce a ales să transmită un asemenea mesaj? E clar că nu a fost un gând pentru majoritatea nemțenilor. 

A fost anume pentru a atrage atenția? Dacă da, asupra a ce? După primul paragraf, cei mai mulți nu au citit continuarea; în consecință, o dezbatere despre cazul Țăndărei și despre adopții a eșuat.

În schimb, a rămas în opinia publică informația că la Neamț există încă un parlamentar care “scoate perle”. Aceasta este ceea ce și-a dorit Iulian Bulai? Probabil că nu. Și nici nu prea mai contează acum. 

Ceea ce îmi doresc eu, cetâțean al județului: o aplecare mai mare către problemele noastre, ale nemțenilor (în ultimele 30 zile, parlamentarul de Neamț a avut doar două postări legate de chestiuni ce țin de județ). Și da, este nevoie de a se dezbate public subiecte sensibile și de impact, cum sunt decizia justiției române în cazul Țăndărei și legea adopțiilor. Dar este important ca acest lucru să se facă într-un mod prin care forma să nu acopere fondul problemei, așa cum s-a întâmplat acum. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

2 Comentarii

  1. Emanuel

    Dragă Teo Rusu, întrebare nu este dacă Bulai Iulian a vrut să atragă atenția asupra lui ci dacă tu și jurnaliștii ca tine înțeleg despre ce scriu. Afirmi tu că nu intri în chestiuni de dogmatică, pentru că nu ești specialistă. Apoi întrebi de ce a ales să trimită un asemenea mesaj acum, de Crăciun. Tu dacă nici măcar nu înțelegi mesajul postării lui Bulai, ce sens are întrebarea „de ce a ales să trimită un asemenea mesaj?! Mesajul lui nu e deloc în contradicție cu textul Bibliei. Pentru că Isus chiar s-a născut într-un moment în care Maria și Iosif erau doar logodiți, după cum spune Biblia. Tot Biblia spune că Maria a rămas însărcinată „prin puterea Duhului Sfânt”, deci nu că Iosif nu a avut nici un rol în conceperea lui Isus. Iosif deci își asumă paternitatea unui copil care fizic nu era al lui. Sunt informații pe care le citim în Biblie și pe care le auzim când mergem la biserică, dar în mod ciudat nu reușim să procesăm informația. Deci, în afară de faptul că s-a trezit și Turcescu să comenteze fără să știe, care e pricina scandalului? Iar despre mesajul lui de Paște de ce ne-am zburlit așa? Faptul că fariseii încearcă să-i mituiască pe soldații care păzeau mormântul este descris în Biblie, nu aduce nici o noutate. Atunci sărim pentru că Bulai numește această întâmplare „fake news”? Dacă asta e societatea în care trăim, e chiar grav!

    Răspuns
  2. Teo Rusu

    Întrebarea din text și din titlu este alta. Iar legat de ceea ce a scris, părerea mea este că poți spune un lucru în mai multe feluri. Bulai a ales o manieră care nu s-a dovedit a fi cea mai potrivită.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.