Întâlnirea seniorilor cu primarul Lucian Micu, pentru a discuta propuneri referitoare la investiții care să fie realizate în oraș anul acesta a arătat că, în timp ce unii preferă un aer mai curat și mai mult spațiu verde, există și seniori care vor străzi lărgite și parcări noi. O altă problemă care s-a discutat a fost cea legată de furnizarea apei. Unul dintre participanți a venit și cu o soluție, dar primarul a nu a fost de acord cu aceasta.
Ce au spus seniorii orașului la întâlnirea de la Primărie:
- Emanuel Nazaretian: „Invitații din alte părți sunt plăcut surprinși de cum arată orașul. Activitățile noastre nu vor afecta bugetul municipiului Roman, ne descurcăm cu bani de la Guvern, prin Direcția de Relații Internaționale. Vreau să vă spun câteva lucruri care ne privesc pe toți. Sunt patru lucruri care determină viața pe Pământ: oxigenul, apa potabilă oxigen, apa potabilă – care este 3% din greutatea Pământului și este în continuă scădere -, alimentația și solul. Fără aceste patru lucruri murim. Acum vreau să vă spun despre apă. Cunosc problema foarte bine, lucrez de peste 35 de ani în domeniu. Problema trebuie rezolvată radical. Pe termen scurt, ce se face sunt paleative, dar trebuie rezolvată și pe termen mediu și lung, vom avea nevoie de apă mereu. La PUG-ul (n.r.- Planul Urbanistic General) de acum 10 ani, am spus de atunci că Romanul va avea nevoie de o fabrică de apă. Vedeți și dumneavoastră că acviferul, apa de adâncime e compromisă și nu ne putem baza calitativ sau cantitativ pe apa de la suprafață. Și Iași are fabrică de apă. A doua soluție este forarea de puțuri la adâncime în jur de 200 metri; e costisitor, dar apa de-acolo iese cu presiune – deci cu o economie foarte mare de curent, este corespunzătoare pentru nevoi atât calitativ cât și cantitativ și nu mai depindem de ce se întâmplă la suprafață; că avem năravul ăsta, de a murdări și a polua totul în jur. Suntem pe primul loc în Europa la sugari, la intoxicații cu nitriți. Acestea două lucruri le văd eu; nu se pot face de pe o zi pe alta. Dar, dacă ne apucăm de pe acum, vom avea o apă bună și peste 20 de ani.”
- Lucian Micu: „Am avut ședințe cu experți și geologi, ceea ce spuneți cu foraj de mare adâncime iese din calcul, în zona captării, în urma studiilor hidrologice efectuate, nu există apă la acele adâncimi, soluția este tot la aceste puțuri de suprafață, de 10 – 20 metri adâncime, le vom moderniza cu bani europeni. Vom completa studiul de fezabilitate cu lucrări de înlocuire rețele vechi și realizarea unei captări de suprafață în zona microhidrocentralei.”
- Angelica Tăbăcaru: „Poluarea ne face destule probleme. Containerele sunt pline, sunt tot felul de indivizi care umblă prin containere, dau foc, împrăștie hârtii și orașul nu mai arată bine. Ar trebui mai multe camere de luat vederi,date amenzi, ceva făcut.” „Sunt platforme supravegheate video, sunt rezultate, anul acesta vom achiziționa platforme supraterane în care nu se va putea umbla. Vor fi patru, pentru început.” „În spatele bl.10 de pe strada M. Eminsescu, aleea pe care intră mașina pentru colectarea gunoiului s-a lăsat.” „Acolo anume nu am intervenit, pentru că vom reface întreaga zonă.” „Când dați parcările, lăsați un loc și pentru salvare, că nu are unde opri. Pe Mihai Eminescu sunt parcări pe o parte a străzii, pe partea cealaltă mașinile stau cu două roți pe trotuar.” „Ambulanța poate opri oriunde. Aici e o problemă a celor care parchează nelegal.”
- Dumitru Călărășanu: „Înainte vreme erau spații foarte frumoase pe străzi, cu arbori foarte frumoși. Pe timpul domnului Leoreanu s-a constatat că nu nu mai sunt buni, i-au tăiat și au pus niște minuni de pomișori în loc, care Dumnezeu știe cât au costat și ce s-a întâmplat cu banii, dar care nu au prins toamna. În final, toată Smirodava e ca deșertul acum. Sunt foarte multe străzi în orașd în care ar trebui…ar trebui replantat tot orașul.” „Faceți solicitări prin asociația de proprietari și fscem împreună o acțiune de plantare. Pe unde au fost solicitări am dat peste tot; anul trecut am dat 1200 arbori către asociații, copacii îi dăm noi.” „Moldova e amenajată, s-a făcut microhidrocentrala, e un diguleț acolo…. ar trebui reproiectat digul, să fie amenajat până sus, să se facă un lac frumos lângă Roman; am reclamat acest dig, e o aiureală tehnică.” „Avem solicitări către Ministerul Mediului pentru faleză, sunt demersuri administrative făcute.”
- Ion Măzăreanu: „De mai multe ori ne convocați dumneavoastră decât președintele Consiliului Seniorilor; n-am multe de spus, dar ar mai fi câteva probleme. Spre exemplu, târgul de Crăciun. În alte orașe: daică îi dai o căsuță, stă în căsuță, nu se mai extinde cu tarbă, cort… la un moment dat se trecea pe-acolo pe pământ.” „În localitățile mari e bătaie pe căsuțe, în orașele mici sunt puțini care vin, e greu să-i atragi. Și e o zonă de compromis în care cere și altceva… Să nu mai facem deloc? Pentru acest an, de la târgul de Paște vom gândi un pic altfel; să avem mai puțini, dar care să facă ceea ce trebuie. Nici mie nu mi-a plăcut târgul de Crăciun, ca aspect. Vom schimba conceptul.” „Sunt multe mașini abandonate prin oraș, au mai dispărut din ele, dar tot mai sunt.” „Dați-le, le rezolvăm.”
- Cojocaru: „Mașinile intră într-o veselie în pietonal, că nu au restricții, intră ca pe orice stradă; staționează, curge ulei… rămân pavaje și asfalt pătate și e păcat. Eu înțeleg că trebuie să-și aprovizioneze magazinul, dar nu e vorba de asta, intră orice mașină. Sunt fastfood-uri în pietonal, vin și aruncă ulei uzat și ars la tomberoanele de la poștă; dimineața când te duci să duci: eu mă simt caraghioasă, că mă duc cu gunoiul selectat și acolo e o nebunie. Trebuie o cartelă, cip, nu se vede nicio modernizare a platformelor de depozitare a deșeurilor. O altă chestiune: faceți amenajări peisagistice în multe zone, Cuza Vodă e o stradă foarte circulată, ar trebuie să intrați și aici cu amenajările; să desființați gardurile, verzi, grădinițele împrejmuite – se pot face locuri de parcare.” „Zona Cuza Vodă a beneficiat și anul trecut de destul de multe investiții. Ca idee, în primul rând trebuie acordul de voință al asociațiilor pentru eliminarea gardurilor vii. În plus, s-a constatat că gardurile vii rețin multe din noxele traficului auto. Când luăm decizii, trebuie să le privim per ansamblu, nu doar estetic.”
- Mircea Beloiu: „Arhitectura orașului nu permite lărgirea unor străzi; o altă problemă, găsirea locurilor de parcare, circulația se dezvoltă din ce în ce mai mult, vedeți cât de multe mașini sunt. Eu aș veni cu o propunere: pe strada L ibertății, care e sens unic de la intrarea în parcarea din spatele Casei de Cultură și până la Roman-Mușat, partea stângă lângâ Casa de Cultură, e un trotuar acolo lat, pietonal nu prea se circulă acolo, decât pe partea cu Casa Modei. Aș vedea acolo de făcut încă 10 – 12 locuri de parcare, oblic, pe stânga. Pe viitor, dar presupune un buget destul de mare, sub piațeta Max Blecher, ar merge dedesubt o zonă de parcare, trebuie gândită o strategie de genul acesta. Pentru fluidizare circulație, ar trebui intersecții semaforizate: abator, Republicii cu Bogdan Dragoș, Cuza V odă cu D. Gherea, la 1 Mai; ori semafoare, ori sensuri giratorii mici” „Sensurile giratorii nu se pot amenaja pe străzi cu o singură bandă pe sens. Dar semafoarele nu fluidizează circulația.” „Ș încă o prpunere: pe D. Gherea, între Roman Mușat și Tineretului, să fie lărgită strada.”
- Dan Dimitriu: „Sunt case în Roman care sunt adevărate focare de infecție pentru că nu mai au proprietari, aceștia au decedat.”
- Dorel Chelaru: „Cred că sunt peste 20 de ani de când nu avem cinema în oraș.” „Cinematograful se va realiza.” „Nici teatru n-avem, l-am dărâmat; în Roman, de 20- 30 de ani, nu mai avem unde merge la un teatru sau la un cinema. Casa de Cultură e vai de ea, nu se poate face mai nimic acolo… În anii anteriri, cinema-ul era trecut în buget, cu studii. Și-acum 8 ani, 7 ani….tot așa era, cu studiu de fezabilitate….. Ieri, vrâns să scurtez drumul spre casă, am luat-o pe centura de la fabrica de ceramică. E un dezastru.” „Suntem în litigiu cu constructorul.” „Lumea nu are o idee referitoare la poluare? Verdeața să fie lăsată; anul trecut, pe Florilor s-au tăiat foarte mulți copaci sănătoși” „Erau îmbătrâniți.” „Nu, vă arăt poze.” „Nu e vorba doar de rădăcină, ci și de trunchi și coroană. Avizul de tăiere se dă de la mediu și de la Ocol Siilvic. Un copac care nu reprezintă pericol de prăbușire nu va primi în veci aviz de tăiere.” „Pe lângă cei putrezi s-au tăiat o grămdă care erau sănătoși. Noi plantăm, dar o facem pentru următorii 20 – 30 de ani. Noi ce facem? S-au tăiat o grămadă; s-au nenorocit copacii de pe Smirodava, i-au sluțit. Cică i-au toaletat. Aia nu e toaletare, e sluțire, i-au terminat, i-au ciuntit. Răspunde cineva de treaba asta? Nu trebuie lăsați de capul lor.” „Răspund de la Mediu și de la Ocol. Ne pricepem noi, dar nu se pricep ei, care sunt pădurari?” „Păi, mă pricep, că văd că au ciuntit copacul. Dintr-un ditamai castanul frumos sau tei, au făcut niște… ” „În Roman sunt în jur de 20.000 de copaci sănătoși, fără puieți; anual, această comisie marchează în jur de 70 – 80 de copaci. Faceți un procent ce înseamnă să tai 70 – 80 de copaci din 20.000.”
Alte discuții au vizat cartierul Petru Rareș, cartierul Nicolae Bălcescu, semaforul de la Precista Mare – acolo unde s-a eliminat intermitentul la dreapta spre strada Alexandru cel Bun -, dar și o întâlnire între Consiliul Seniorilor și reprezentanții Rossal.