Într-o ședință de îndată, consilierii locali au votat joi, 13 februarie, rezilierea din culpa operatorului a contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de apă și canalizare către Apa Serv și aderarea la Asociaţia Regională a Serviciilor de Apă și Canal Iași (ARSACIS). Ieșirea municipiului Roman din ADI Aqua Neamț se va concretiza după ce vor fi urmați mai mulți pași. Acest demers a fost inițiat și în urmă cu doi ani, dar fără a se finaliza.
Acum, reprezentanții administrației publice locale par deciși să facă trecerea și susțin că acest lucru se va face fără costuri din partea municipalității.
E un lucru pe care Apa Vital și l-a asumat, în sensul în care conform normelor în vigoare, în momentul în care părăsești o companie care a făcut anumite investiții trebuie să-i plătești cota parte din plățile făcute de către companie, iar acest lucru, pentru Roman, înseamnă câteva milioane de lei, până într-un milion de euro. Aceste investiții pe care le-a făcut Apa Serv vor fi asumate de către compania Apa Vital în sensul în care ei și-au manifestat disponibilitatea ca aceste cheltuieli pe care le-a făcut compania în implementarea proiectelor europene să fie suportate de către Apa Vital. Atenție, pentru că se face o confuzie! Nu trebuie rambursați banii europeni. Banii europeni au fost acordați pentru realizarea investițiilor care s-au făcut la Roman și nu afectează în nici un fel. Practic, serviciul va fi operat de o companie sau de alta pe aceeași infrastructură pe care s-au primit fonduri europene.
Lucian Micu, primarul municipiului Roman
Imediat după ședința de Consiliu Local, deputatul Laurențiu Leoreanu și primarul Lucian Micu au susținut o conferință de presă pe această temă.
Principalele declarații ale deputatului Laurențiu Leoreanu:
- Noi ne-am documentat și am ajuns în faza în care putem lua o decizie.
- Au fost cetățeni care au spus: dar în 2009 dumneavoastră ați fost primar și ați spus că Romanul trebuie să meargă către Apa Serv și am configurat Apa Serv județean. Așa este, pentru că altfel nu se putea. Trebuie să se înțeleagă că un serviciu de apă și canal la nivelul unei localități nu poate trăi în epoca aceasta de unul singur, nu poate trăi pentru că nu este eligibil și nimeni nu-l licențiază. Operatorii regionali licențieți sunt eligibiliși pot atrage fonduri europene.
- La acel moment, în 2008, am preluat o problemă foarte grea și anume a stației de epurare care era în pericol să se închidă. Dacă apa data uneori cu program, și așa este deranjant, dar mai poate funcționa, gândiți-vă c ear fi însemnat închiderea stației de epurare. Să ne face fiecare nevoile într-o punguță și să o ducem la o pubelă. O aberație! Atunci a trebuit să înființăm un operator în județul Neamț care să deservească și care să tragă fonduri europene și prin această mișcare am reușit să reabilităm în totalitate, să modernizăm stația din Roman și extinderea de rețele în alte cartiere.
- Dacă vă aduceți aminte, cam de la început s-au deteriorate relațiile cu această companie, fiindcă de multe ori făceam de aici acele operative și activități de organizare pentru că mergeau foarte prost lucrările. Apa Serv a furnizat în sincope apa către cetățeni având un element obiectiv, seceta, dar noi ne-am întâlnit de mai multe ori și le-am dat soluții alternative, ba chiar am și intervenit pe linie instituțională la cei de la Apele Române, ABA Siret, astfel încât să desfășurăm niște lucrări, să-i sprijinim, să-i ajutăm, spunându-le că există și posibilitatea preluării de apă de la Apa Vital astfel încât să poată acoperi deficitul de apă iar romașcanii să nu sufere.
- La sfârșitul lui 2019, s-a înregistrat pe zona Piatra Neamț un deficit la Apa Serv de peste 30 miliarde, zona Târgu Neamț deficit de peste 20 miliarde, iar zona Roman s-a înregistrat cu un plus de 2 miliarde. Din punctul meu de vedere zona Roman este ,, perla coroanei” pentru că e o zonă bună și are rata cea mai mare de achitare a datoriilor către serviciile prestate către companii.
- Mie mi-a revenit atribuția de a sigura interfața pentru ministerul Fondurilor Europene. Aici a trebuit să discutăm la București ce se întâmplă cu partea de investiție pentru Roman din POIM pentru că ea era gândită în planul Apa Serv-ului pentru tot județul. Din păcate, ni s-a spus clar că Apa Serv este într-un blocaj, că se rezilizează contractul cu consultantul și că lucrurile nu au o perspectivă foarte bună.
- Romanul are o parte de aproape 20 milioane de euro investiți care se referă la reabilitarea castelelor de apă din Roman, înființarea unui nou castel de apă și reabilitarea unor stații de repompare. Pe noi ne interesează reabilitarea și înlocuirea unor rețele de apă din Roman.
- Ministrul Fondurilor Europene a spus că Romanul se poate desprinde, putem crea un apendice pentru Master Planul celor de la Apa Vital, pentru că această companie este în fază finală cu proiectul.
- Ni s-a spus că se poate moderniza și întreaga rețea de la Roman chiar dacă se vor depăși cele 20 de milioane de de euro, pentru că până la 50 de milioane aprobarea stă în pixul ministrului și nu trebuie aprobare de la Comisia Europeană.
- Ca și contribuție, partea noastră ne-am rezolvat-o, suma consistentă UE a dat-o, guvernul și-a dat partea lui și a avut și Apa Serv o contribuție. Ni s-a spus că noi trebuie să venim cu partea de contribuție pe care a pus-o compania doar pentru zona Roman. Apa Vital este dispusă să plătească, pentru că va prelua întreg sistemul.
Principalele declarații ale primarului Lucian Micu:
- În ultimele 6 luni Apa Serv nu prea a prestat corespunzător serviciul, apa nu a mai fost furnizată 24 de ore din 24 și acest lucru a creat un impact negativ asupra siguranței publice și în rândul cetățenilor din Roman a creat nemulțumire. Dat fiind că această companie județeană nu își poate îndeplini obligațiile pe care le are asumate prin contract, adică furnizarea în mod continuu serviciilor de apă și canalizare pe raza municipiului, am decis și putem, din punct de vedere al prevederilor contractuale, să renunțăm la contract din culpa operatorului.
- Toată starea de incertitudine de la nivelul conducerii companiei furnizoare sugerează că atenția lor e concentrată pe șicane și vendete interne și nicidecum nu este canalizată spre problema reală a Romanului.
- Am ales Apa Vital pentru că fiecare dintre noi suntem interesați să plătim un preț cât mai mic pentru servicii cât mai bune, or Apa Vital are unul dintre cele mai mici prețuri din țară și oferă calitate.
- Managementul de top de la conducerea acestei companii este foarte stabil. De 15 ani nu s-au întâmplat mișcări semnificative ceea ce a permis ca această companie să se dezvolte sănătos și managementul a reușit să fie pe competență și nu pe apartenență politică.
- Un motiv pentru renunțarea la contract este acela de a nu avea un call center non stop, ca cineva să poată răspundă, să preia problemele și să le predea unui dispecerat non-stop care să le poată remedia.
- Un alt deziderat al romașcanilor este acela de a plăti ce se consumă, de a plăti ceea ce este la limita de proprietate a fiecărui apartament iar compania Apa Vital este ce care încurajează acest gen de facturare individuală. Nu în ultimul rând, Apa Vital are sursă alternativă de alimentare cu apă a Romanului, sursă care-i aparține.
- În data de 20 februarie va avea loc o adunare generală a Asociației ARSACIS, voi fi prezent pentru a adera la acesta și vom respecta termenele legale pentru a se face transferul de la Apa Serv la Apa Vital.
- Angajații de la Apa Serv vor fi preluați în totalitate de Apa Vital. Nu va fi nimeni care să rămână fără un loc de muncă, dar vor trebui să se adapteze la nivelul unei companii sănătoase, care știe să-și respecte clienții, să intervină în timp util în remedierea avariilor, o companie care știe că și să trebuie să-și asume investiții în rețelele municipiului Roman și nicidecum nu este obligația Primăriei Roman să suporte cheltuielile de reabilitare a rețelelor.
- Voi realiza un chestionar și voi întreba, din nou, romașcanii două lucruri:1. Dacă sunt mulțumiți de serviciile Apa Serv și 2. Dacă sunt de acord cu rezilierea din culpa operatorului a contractului de delegare a gestiunii către Apa Serv și transferul acestei gestiuni către Apa Vital.
- Procedura de vot este simplă. Se va putea realiza on-line pe site-ul primăriei unde avem o secțiune dedicată votului on-line pentru acest chestionar, iar pentru cei care nu folosesc mijloacele moderne de comunicare la nivelul Primăriei Roman, am amenajat o urnă de vot, am pus acolo chestionarele și-i așteptăm pe toți romașcanii să vină și să voteze. Asta îmi oferă și mie o mai mare legitimitate când voi merge să discut condițiile aderării în asociația de Dezvoltare de la Iași, dar și în relația cu Apa Vital și Apa Serv, pentru că actuala companie furnizoare trebuie să înțeleagă că ne-am săturat de atâta dispreț cu care ne-a tratat ea și Consiliul Județean.