Elevii de clasa a VIII-a au fost invitați marți, 26 februarie, la Colegiul Tehnic Petru Poni pentru a studia oferta școlilor profesionale din zona Roman. „Galeria Meseriilor” este o campanie a Ministerului Educației ce se desfășoară sub sloganul „Meseria face diferența”. La Roman, campania se desfășoară în intervalul 25 – 28 februarie, cu participarea instituțiilor de învățământ ce au clase încadrate în învățământul profesional – Colegiul Tehnic „Petru Poni” Roman, Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman, Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman, Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman, Școala Profesională Adjudeni, Școala Profesională Valea Ursului și Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” Horia – și cu participarea mai multor companii din zonă interesate de susținerea învățământului profesional pentru a avea forță de muncă calificată disponibilă – IPSO SA, Somaco SA, Cersanit, restaurantele Bradul, ZF – TRW etc.
Așa cum îi șade bine unui eveniment, totul a început cu discursurile oficialităților – primarul Lucian Micu și deputatul Laurențiu Leoreanu – maestru de ceremonii fiind inspectorul general Mihai Obreja. Cel mai scurt discurs a fost al primarului Lucian Micu (un pic peste trei minute), discurs în care a evedinețiat eforturile administrației romașcane în asigurarea unui învățământ de calitate. În schimb, deputatul Laurențiu Leoreanu a avut un discurs în stilul caracteristic, de peste 30 de minute. Deputatul a atras atenția asupra situațiilor în care o școală sau un operator economic investește într-un cursant, iar acesta pleacă în străinătate după terminarea studiilor.
Ce-și dorește mediul de afaceri: să aibă tineri pregătiți, care cunosc o meserie, care într-un timp relativ scurt să poată fi plasați pe piața forței de muncă și să se poată încadra în colective. Aici întâlnim o problemă ce a dus la diminiuarea învățământului profesional și tehnic pentru că absolvenții după ce au terminat învățământul profesional au părăsit activitatea. Există la nivel parlamentar o discuție prin care nu să legi absolventul precum iobagul de moșie dar totuși să aibă o anumită obligativitate din moment ce a fost bursier sau a beneficiat de finanțare de la buget. În momentul în care faci o școală pe banii tăi dispui de autonomia ta, dar în momentul în care ai fost finanțat de la bugetul de stat sau de la bugetul unei instituții private atunci ai la rândul tău niște obligații. Așa că după ce ai terminat o școală profesională în care ai învățat o meserie nu poți să pui diploma în buzunar și să pleci către Anglia, Germania sau alte zări care ți se par ție mai senine. Lucrurile trebuie văzute astfel încât să nu încalce dreptul la mobilitate, drepturile omului ș.a.m.d., dar dreptul agentului economic care a finanțat și după trei ani de bursă rămâne cu buza uscată cum rămâne.
Laurențiu Leoreanu, deputat PNL
În scurt timp, politicianul și-a primit replica dinspre mediul de afaceri în scurtul discurs ținut de Ștefan Totolici, reprezentantul firmei IPSO, care a atras atenți că „produsul școlii este de slabă calitate” și că migrația tinerilor din Moldova are cauze complexe și nu se poate rezolva doar prin măsuri punitive.
IPSO are un program de instruire post-școlar, un curs intensiv de ucenicie de trei ani pentru absolvenții școlilor profesionale. Efortul financiar și uman pe care IPSO îl depune este mare și cu toată deschiderea pe care o oferim nu avem rezultatele scontate: după un an de la angajare tinerii părăsesc unitatea cu direcția vest. Spunea domnul deputat să avem grijă de acești copii să nu ne mai plece, cred că trebuie să subliniez că sunt multiple cauze – din care menționez lipsa infrastructurii – care duc la faptul că nu avem destui agenți economici care să atragă forță de muncă și să o stabilizeze în zonă. Pe lângă infrastructură, faptul că forța de muncă juvenilă din Moldova pleacă spre Ardeal este un lucru demonstrat deja. Bat țara asta în lung și-n lat și mă întâlnesc cu părinți, elevi și cadre didactice aproape zilnic și trebuie să spun că nivelul de salarizare în Ardeal este mai mare, am avut un impact negativ când copii de aici și-au dat seama că bursele oferite de agenții comerciali de dincolo de Carpați sunt mai mari ca în Moldova, deci trebuie să umblăm și la motivație. Trebuie analizate toate situațiile și luate măsurile necesare pentru ca Moldova să crească d.p.d.v. economic, ne dorim să stabilizăm copiii aici, dar din păcate nu prea oferim mult.
Ştefan Totolici, Director Regional IPSO Roman
În total, discursurile au depășit o oră, interval în care peste o sută de elevi, cărora le era destinat evenimentul, au așteptat în curtea școlii ori s-au plimbat prin parc.