Site icon inRoman.ro

Video: Cetățean vs polițiști. Ceartă cu îmbrânceli

Cetatean vs politisti

Un dialog cel puțin interesant a avut loc duminică, 1 martie, între un romașcan și trei polițiști. În jurul prânzului, bărbatul a sunat la sediul Poliției municipiului Roman susținând că dintr-un microbuz al unei firme de transport un polițist monitorizează traficul de pe E85, din localitatea Secuieni, cu un pistol radar. 

Echipajul care a ajuns la fața locului l-a luat la întrebări pe cetățeanul care a sesizat situația. O stare de iritare de ambele părți și un dialog aproape halucinant despre dreptul cuiva de a se afla într-o parcare sau într-un refugiu se derulează pentru mai multe minute pe marginea drumului european. La un moment dat, unul dintre polițiști pare să-și piardă răbdarea și îl bruschează pe cetățeanul care a sunat la Poliția Roman, după cum reiese din filmare. 

Când ajunge jurnalistul inRoman.ro, discuția despre parcări, refugii și trotuare se reia. Polițiștii par destul de deranjați de apariția presei și se încurcă în afirmații: în timp ce mașina reclamantului nu este parcată regulamentar în parcare, cea a firmei de transport este parcată regulamentar la câțiva metri distanță; microbuzul firmei de transport “este defect” și “are pană”, dar când un șofer apare la fața locului pornește și se deplasează fără probleme; ba că nu s-a întâmplat nimic, ba că au oferit informații la cald despre o acțiune a Poliției Rutiere (care?). 

Reprezentanții inRoman.ro au cerut părerea unui avocat și a unui ofițer de poliție cu privire la fapta reclamată de cetățean. Ni s-a răspuns că polițiștii rutieri au voie să stea cu pistolul radar în mașini inscripționate sau neinscripționate, dar numai dacă autovehiculele aparțin Ministerului Afacerilor Interne. 

Pentru final, avem câteva întrebări pentru reprezentanții IPJ Neamț: 

  1. Dacă ceea ce a sesizat cetățeanul este adevărat, atunci probele obținute de un polițist într-o manieră care nu respectă reglementările în vigoare sunt nule sau nu? 
  2. Având în vedere prevederile Legii nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, au procedat corect sau nu polițiștii veniți la fața locului, în raport cu cetățeanul care a sunat la Poliția Roman? 
  3. Având în vedere situația sesizată, polițiștii ar fi trebuit sau nu să verifice microbuzul?
  4. Situația a fost raportată la șefii ierahici superiori? Și dacă da, ce măsuri s-au luat în acest caz? 
Exit mobile version