Video: Cetățean vs polițiști. Ceartă cu îmbrânceli

de | 04/03/2020 | Actualitate, Județean

Un dialog cel puțin interesant a avut loc duminică, 1 martie, între un romașcan și trei polițiști. În jurul prânzului, bărbatul a sunat la sediul Poliției municipiului Roman susținând că dintr-un microbuz al unei firme de transport un polițist monitorizează traficul de pe E85, din localitatea Secuieni, cu un pistol radar. 

Echipajul care a ajuns la fața locului l-a luat la întrebări pe cetățeanul care a sesizat situația. O stare de iritare de ambele părți și un dialog aproape halucinant despre dreptul cuiva de a se afla într-o parcare sau într-un refugiu se derulează pentru mai multe minute pe marginea drumului european. La un moment dat, unul dintre polițiști pare să-și piardă răbdarea și îl bruschează pe cetățeanul care a sunat la Poliția Roman, după cum reiese din filmare. 

Când ajunge jurnalistul inRoman.ro, discuția despre parcări, refugii și trotuare se reia. Polițiștii par destul de deranjați de apariția presei și se încurcă în afirmații: în timp ce mașina reclamantului nu este parcată regulamentar în parcare, cea a firmei de transport este parcată regulamentar la câțiva metri distanță; microbuzul firmei de transport “este defect” și “are pană”, dar când un șofer apare la fața locului pornește și se deplasează fără probleme; ba că nu s-a întâmplat nimic, ba că au oferit informații la cald despre o acțiune a Poliției Rutiere (care?). 

Reprezentanții inRoman.ro au cerut părerea unui avocat și a unui ofițer de poliție cu privire la fapta reclamată de cetățean. Ni s-a răspuns că polițiștii rutieri au voie să stea cu pistolul radar în mașini inscripționate sau neinscripționate, dar numai dacă autovehiculele aparțin Ministerului Afacerilor Interne. 

Pentru final, avem câteva întrebări pentru reprezentanții IPJ Neamț: 

  1. Dacă ceea ce a sesizat cetățeanul este adevărat, atunci probele obținute de un polițist într-o manieră care nu respectă reglementările în vigoare sunt nule sau nu? 
  2. Având în vedere prevederile Legii nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, au procedat corect sau nu polițiștii veniți la fața locului, în raport cu cetățeanul care a sunat la Poliția Roman? 
  3. Având în vedere situația sesizată, polițiștii ar fi trebuit sau nu să verifice microbuzul?
  4. Situația a fost raportată la șefii ierahici superiori? Și dacă da, ce măsuri s-au luat în acest caz? 

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

11 Comentarii

  1. Daniel Vinca

    O sa trec peste discutia dintre cetatean si primul politist (slab pregatit juridic, din cate vedem) si vreau sa ma refer la cea dintre politist si jurnalist.
    Acel al doilea politist are o atitudine de militian imputit permitandu-si sa puna la indoiala dreptul unui jurnalist de a documenta o sesizare primita. Mai mult, intrebarile invazive si glumitele de autobaza legate de activitatea jurnalistica dovedesc din plin ca suntem in fata unui politist slab pregatit, arogant, nesimtit si care nu intelege nici rolul institutiilor intr-un stat democratic nici ca el se afla in slujba cetateanului. Si care, probabil, isi permite sa se poarte asa pentru ca asa stie el ca ii permit sefii
    Iar intruziunea militieneasca in activitatea jurnalistica este o fapta foarte grava intr-un stat civilizat.
    Ce vedem in dialogul politist/jurnalist este abuz nu doar in forma administrativa ci in forma penala.
    Nu stiu daca jurnalistul va face plangere dar, cu sau fara aceasta sesizare, sefii acestui militian ordinar sunt obligati sa se autosesizeze, sa demareze o ancheta si sa sesizeze Parchetul.
    Daca nu o vor face, toti acesti sefi ierarhici ne dovedesc ca sunt de aceeasi teapa.

    N.B. – Foarte tare indemnul rostit la misto cu trimitere la Strada Fabricii. sa inteleg ca politistul a devenit redactor sef, director, mogul de media?
    Ca e atat de tamp si nu intelege ca jurnalistul nu ia leafa din impozitul lui ci invers, nu mai mira pe nimeni, e evident…

    Răspuns
  2. Iulian Ostafe

    Tovarășul Todireanu a venit anul trecuta când o mașină a dat peste mine când eram pe trecerea de pietoni din fata de la profi. Eu am sunat la 112 pt ca persoana cu mașina ma amenință. A venit Todireanu și mi-a spus pe același ton ca în videoclip ca nu trebuia sa sun la 112 dacă nu am nevoie de salvare. Cred ca l-am deranjat de la cafea….

    Răspuns
  3. Fanel Watanabe

    Politia nu mai este în slujba cetățeanului demult e în slujba interlopilor și hoților sunt, felicitări cetățeanului care ia filmat!!!!!

    Răspuns
  4. Cosmin Roman

    Hal de politie ! Rusinicaaa????????????????????????????

    Răspuns
  5. Dinu Bogdan

    Ăsta în loc sa ajungă la stână a ajuns milițian.

    Răspuns
  6. Valentin Aradei

    Tocmai mi-am pierdut speranța că ne vom mai face bine ca nație… Discursul tovarișilor milițieni e extraordinar… asta, după 30 de ani de la căderea comunismului. Incredibil! ????

    Răspuns
  7. Prichici Valerian

    Ati vazut vreodata vreun vehicul de la pristyl oprit de rutiera? Todireanu nu e Garcea care a dat amenda de centura unui motociclist?

    Răspuns
  8. Cristian Nicu Acatrinii

    Ma uit și vad după 24 de ore de la publicarea articolului 7 comentarii. Se pare că majoritatea romașcanilor s-au căcat pe ei de frica lui Todireanu și compania. Sa nu cumva sa comentați și sa mediatizați astfel de nereguli ca ajungeți pe lista neagră și rămâneți fără permis ????????????????

    Răspuns
  9. Christian MaRyann FloRea

    Astia ar trebui reclamati la Inspectia judeteana de Politie si chiar la MAI… Sa fie dati afara din Politie. Au ramas cu metehne de militieni… RUSINE !

    Răspuns
  10. ILIE P.

    Mai bine ati circula corect, in loc sa faceti scandal.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.