O angajată a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGAPSC) Neamț a fost depistată cu coronavirus. Rezultatul testului a fost confirmat duminică, 15 martie, la ora 23.45, iar luni dimineață a început ancheta epidemiologică la DGASPC. Femeia din Piatra-Neamț a călătorit la Paris și a fost contact direct al unui bolnav de coronavirus din Iași, dar este asimptomatică. Testarea pentru COVID-19 i s-a făcut doar pentru că a intrat în contact cu pacientul 129. Copilul femeii este testat. Dacă rezultatul testului va fi pozitiv, atunci toți elevii din clasa în care învață copilul vor fi, de asemene, testați.
La acest moment, în Neamț sunt 110 persoane aflate în carantină și 410 în autoizolare.
Informațiile au fost prezentate în cadrul unui briefieng de presă susținut la Prefectura Neamț, de mai mulți șefi de instituții.
Principalele declarații din cadrul briefiengului de presă au fost:
George Lazăr, prefectul județului Neamț:
- Toate primăriile care au persoane în autoizolare și care nu au posibilități de a procura alimente, hrană de consum, să fie sprijinite de unitățile administrativ-teritoriale (UAT). UAT pot deconta la Direcția de Sănătate publică (DSP) sumele cheltuite.
- Entităților publice și private care oferă spații pentru carantină, li se vor decontsa cheltuielile de cazare, hrană și alte produse, tot prin contract cu DSP. Fac apel la cei care au spații de carantină să asigure condiții decente.
- DSP va da amenzi maxime (20.000 lei) persoanelor care nu respectă carantina sau izolarea la domiciliu. În viitorul apropiat, se va lucra la legislație să poată da amenzi și IPJ și IJJ.
- Întâlnirile cu peste 50 de persoane sunt interzise.
- Pe 15 martie, la ora 21.00, lista zonelor de carantină și a statelor cu probleme a fost reactualizată: Austria, Belgia, Coreea de Sud, China, Iran, Italia, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Spania, SUA, Suedia. Toate persoanele care vin din aceste state trebuie să rămână în carantină 14 zile.
- Serviciul de Ambulanță Județean Neamț va desemna echipaje pentru vizite la domiciliu și pentru recoltare de probe pentru coronavirus.
- ITM va verifica decalarea programului de lucru pentru evitarea aglomerației.
- Recomand să se evite deplasările care nu sunt absolut necesare.
- Evitați contactul cu alte persoane.
- Informați-vă din surse oficiale.
dr. Luminița Marcoci, DSP Neamț:
- Contact apropiat este persoana care locuiește în același domiciliu cu un suspect ori un pozitiv pentru covid sau contact cu care se stă la o distanță mai mică de un metru pentru mai mult de 15 minute.
- Nu se ia sânge pentru testare covid, ci secreții naso-faringiane.
- Cel puțin una dintre măsurile luate în centrele comerciale nu este corectă: purtarea în mod continuu a mănușilor pe mâini. Acestea se folosesc doar pentru o singură manoperă, apoi se aruncă.
- La casele de marcat, să nu se folosească mănuși, ci dezinfectant rapid pentru mâini. După fiecare manoperă.
- Spirtul este bun doar dacă are peste 70% etanol, atunci este dezinfectant.
- Sunt întrebări cu privire la testele rapide pentru confirmarea covid. Ele nu sunt omologate. Singurul mod pentru depistarea covid este doar testul prin PCR.