Site icon inRoman.ro

Scrisoarea “Împreună = viață!”, semnată de sute de romașcani, îl lasă rece pe primarul Micu

Primaria Roman 6475

Primarul Lucian Micu spune că nu poate suspenda ediția 2020 a programului de bugetare participativă pentru a redirecționa banii către achiziția de ventilatoare mecanice. Scrisoarea „Împreună = viață!” are peste 400 de semnatari, semn că romașcanii înțeleg gravitatea situației în care ne aflăm și importanța acestor echipamente medicale pentru lupta împotriva COVID-19. Edilul susține că cei interesați pot depune proiect pentru achiziție de ventilatoare.

Problema cu depunerea unui proiect este resursa TIMP. Acesta este calendarul adoptat de Consiliul Local, în luna februarie:

Dacă facem cum spune primarul Micu, comanda pentru ventilatoare mecanice se poate realiza, cel mai devreme, abia pe 19 mai! Ori, de la comandă și până la livrarea echipamentelor medicale trec mai multe săptămâni, fiindcă acum nu mai există ventilatoare mecanice pe stoc, totul se produce pe bază de comandă, cu avans de 50%. 

Acesta este motivul pentru care inRoman.ro a cerut, prin scrisoarea deschisă, redirecționarea fondurilor: pentru a câștiga TIMP. O comandă făcută azi aduce un ventilator la Roman în 10 – 14 săptămâni, adică în mai – iunie. Destul de târziu, dar mult mai bine decât dacă echipamentele s-ar comanda în a doua jumătate a lunii mai și ar ajunge la Spital în august – septembrie.

Orice persoană poate depune un proiect pentru bugetarea participativă, proiectul poate viza achiziționarea acestor ventilatoare, este încă în termenul legal de depunere a proiectelor; să se depună proiecte și să se respecte legea. Eu sunt de acord dacă acest demrs respectă prevederile legale și urmează toți pașii din bugetarea participativă, sigur că putem face acest lucru. Sunt absolut de acord, susțin. Noi nu putem muta banii acum pe o procedură care se află în lucru, facem totul legal. Doar centrele medicale (n.r. – pot face achiziții), pe medicamente și materiale, nicidecum aparatură. 

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Am discutat cu specialiști în administrație publică, în gestionarea situațiilor de urgență și în achiziții publice. Concluzia lor unanimă este următoarea: dacă există voință și viziune politică, se poate. Iar viteza de reacție este esențială: „Uneori nu vorbim despre azi și mâine, uneori nu mai găsim după-amiaza ceea ce nu am reușit să comandăm dimineața. Cam aceasta este situația acum„, a spus unul dintre specialiștii consultați.

Care sunt pașii ce ar trebui urmați de Primărie și Consiliul Local: 

Starea de urgență în care se află România (stabilită prin Decret prezidențial, în data de 16 martie 2020) oferă posibilitatea autorităților locale de a face achiziții prin care să limiteze extinderea pandemiei. Alte acte normative sunt Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă cu modificările şi completările ulterioare, respectiv Ordonanța de Urgență r. 1 din 21 ianuarie 1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență. 

Iar în Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice se arată clar că „autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare(…) ca o măsură strict necesară, atunci când perioadele de aplicare a procedurilor de licitaţie deschisă, licitaţie restrânsă, negociere competitivă sau procedura simplificată nu pot fi respectate din motive de extremă urgenţă, determinate de evenimente imprevizibile şi care nu se datorează sub nicio formă unei acţiuni sau inacţiuni a autorităţii contractante. În situaţii în care se impune intervenţia imediată, autoritatea contractantă are dreptul de a realiza achiziţia publică în paralel cu aplicarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.

Joi, 26 martie 2020, este ședință ordinară a Consiliului Local Roman. Vom avea șansa de a vedea atunci ce viziune și ce interese au aleșii noștri.

Exit mobile version