Transformarea Spitalului Municipal de Urgență Roman în spital care să deservească aproape toți pacienții din județ care nu au coronavirus pune la grea încercare cadrele medicale. Celelalte două spitale non-covid din județ, cel de la Bicaz și de la Târgu Neamț nu au dotarea și nici capacitatea spitalului din Roman, astfel că cele mai grave cazuri ajung aici.
La Centrul de Primiri Urgențe (CPU) Roman, în aceasta perioadă se înregistrează zilnic 130 -140 de persoane în vederea consultării și ulterior, în funcție de gravitate, redirecționați către internare sau tratament. Aproximativ 30 % dintre cei care ajung la Spitalul Municipal de Urgență sunt din zona municipiul Roman și 70% sunt din județul Neamț, dar care, în funcție de domiciliu, aparțin de spitalele din Piatra Neamț, Bicaz sau Târgu Neamț.
Andreea Trifan, purtător de cuvânt Spitalul Roman
Un calcul simplu arată că, în medie, în fiecare oră, la CPU Roman ajung câte cinci pacienți. Majoritatea pacienților sunt aduși cu ambulanța, iar. cele mai grave afecțiuni întâlnite la pacienții care s-au prezentat la CPU Roman în această perioada sunt accidente vasculare cerebrale (AVC), metastaze, tumori și plăgi tăiate.
Ca o comparație, în luna mai 2019 la CPU Roman au fost înregistrate, în medie, 110 prezentări zilnic. În anul 2018, în această perioadă, la CPU Roman au fost înregistrate aproximativ 115 cazuri/zi