46 de angajatori au fost verificați de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț în perioada 21-26 septembrie. În vizor au fost luate firmele care își desfășoară activitatea în domeniile de activitate: fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase şi întreţinerea şi repararea autovehiculelor. Cu ocazia controalelor au fost constatate 81 de deficienţe pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi au fost aplicate un număr de 56 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 50.000 lei .
Cu ocazia controalelor au fost constatate 27 de deficienţe pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, din care o amendă în cuantum de 40.000 lei. La un angajator au fost depistate două persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă.
În domeniul relaţiilor de muncă, cu ocazia controalelor au fost constatate 27 de deficienţe pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, din care o amendă în cuantum de 40.000 lei. La un angajator au fost depistate două persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă.
Principalele deficienţe constatate în acţiunile de control au fost următoarele:
- primirea la muncă a persoanelor fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii ;
- necompletarea dosarului de personal al salariaţilor cu documentele prevăzute de H.G. nr. 905/2017, modificată şi completată;
- nu se ţine evidenţa zilnică a orelor de muncă prestate de salariaţi;
- nu se respectă obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de către salariaţi;
- nu se face dovada drepturilor salariale.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu ocazia controalelor au fost constatate 54 de deficienţe pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi s-au aplicat 54 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 10.000 lei.
La trei angajatori au fost oprite din funcţiune patru echipamente de muncă pentru că exista un pericol iminent pentru salariaţi de producere a unui accident de muncă.
Alte deficienţe constatate în acţiunile de control au fost următoarele:
- nu era asigurat triajul epidemiologic la intrarea în unitate şi lipseau dezinfectanţii pentru mâini;
- nu era actualizat planul de prevenire şi protecţie;
- nu era asigurată semnalizarea de securitate şi sănătate în muncă ;
- lipsea buletinul de verificare a instalaţiei de legare la pământ;
- lipsea trusa de prim ajutor;
- lipsea autorizaţia ISCIR la punerea în funcţiune a elevatoarelor auto ;
- nu era efectuat controlul medical periodic ;
- nu era asigurată o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă .