Site icon inRoman.ro

„Dumnezeu ne iubeşte în Braille”… pe toţi!

Lansare volum de poezie Emilian Pal 0014

Asociaţia „Cetatea Nouă” a lansat vineri, 24 iunie 2016, cel de-al doilea volum de versuri al poetului Emilian Pal. A fost o întâlnire prietenească, dedicată noii generaţii, iubitoare de cultură şi artă deschisă, în cadrul seratelor ManifArte ce-şi propune să împământenească în comunitatea romaşcană un nobil ideal: acela al consacrării tinerelor valori literare, grafice sau artistice.

… Şi a fost o zi cu soare! Cu prea mult soare! Lansarea cărţii “Dumnezeu ne iubeşte în Braille” semnată de Emilian Pal a avut loc la TerraPeutik Pub, iar pe tot timpul campaniei de promovare alături de noi s-a aflat şi partenerul media al evenimentului – cotidianul online inroman.ro. Au fost 25 de persoane în cadrul unui eveniment care, în mod obişnuit, nu reuşeşte să strângă la un loc decât 10 oameni. Dar bucuria cea mai mare a fost provocată de faptul că, din cei 25 de romaşcani dornici de poezie, trei sferturi dintre ei au fost liceeni, adolescenţi cu vârsta între 14 şi 18 ani.

Este o reuşită autentică pentru viaţa artistică a comunităţii, atât pentru valoarea creaţiilor poetice ale lui Emilian Pal, de care s-a convins întreaga audienţă în momentele în care autorul şi membrii Asociaţiei “Cetatea Nouă” au citit din poemele volumului, dar, mai ales, datorită prezenţei benevole a tinerilor aspiranţi la lumea literară sau, pur şi simplu, curioşi de poezie. Ne-am bucurat împreună de prezenţa în rândul nostru a unui mare poet român contemporan, am discutat liber despre efortul membrilor Asociaţiei de a oferi tinerei generaţii serile culturale de care are atâta nevoie în condiţiile unei vieţi lipsite de idealuri, de încurajări creative sau de îngemănarea dintre frumos şi pasiune. Autorul volumului lansat a oferit cărți cu autografe tutror celor care s-au bucurat de poezie împreună cu noi.

Modul de percepere a fenomenului cultural trebuie să se schimbe şi în Roman, pentru că întregul proces de creaţie artistică este lipsit de logică şi viitor atunci când nesocoteşti generaţiile care vor veni. Ele trebuie să fie părtaşe la astfel de evenimente. Tinerilor trebuie să li se ofere alternative culturale pentru o viaţă împlinită, plină de speranţe, în care rolul determinant să nu fie reprezentat de pasivitate, ci de integrarea armonioasă în sânul comunităţii. Generaţiile de tineri liceeni de azi sunt, de fapt, auditoriul, publicul cititor şi fin observator al culturii româneşti de mâine. Cine nesocoteşte această ecuaţie nu va rămâne în conştiinţa publică, ci doar într-o notă de subsol…

Daniel Marcu – editor,
Asociaţia “Cetatea Nouă”

Lansare volum de poezie Emilian Pal 0014
Exit mobile version