La începutul lunii octombrie am adus în atenția publică nefuncționalitatea programului ”lapte și corn” la nivelul județului Neamț. După ce instituția care trebuie să organizeze licitația a refuzat să exprime un punct de vedere public, subiectul a devenit motiv de noi contre politice.
Ori nu acesta este scopul înRoman.ro, să ofere ”muniție” politicienilor, ci să atragă atenția asupra situațiilor care trebuie îmbunătățite la nivelul județului și să militeze (în acest caz) pentru dreptul elevilor din județ. Mai ales al acelor elevi pentru care programul ”laptele și cornul” nu era o risipă, ci o binecuvântare. Astfel că am cerut opinia Avocatului Poporului, instituția pe care am considerat-o cea mai potrivită să arate dacă celor aproape 50.000 de preșcolari și elevi din Neamț le-au fost încălcate sau nu drepturile.
”Potrivit art. 5 din O.U.G. 96/2002, consiliile judeţene şi primarii sectoarelor municipiului Bucureşti au obligaţia să urmărească şi să verifice buna desfăşurare a procesului de aprovizionare şi condiţiile igienico-sanitare privind distribuţia către elevi a produselor lactate şi de panificaţie, iar potrivit art. 6, pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor ordonanţei de urgenţă se constituie la nivelul judeţelor şi al municipiului Bucureşti o comisie alcătuită din: prefect, preşedintele consiliului judeţean, primarii sectoarelor municipiului Bucureşti, inspectorul general al inspectoratului şcolar, directorul general al direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, directorul general al direcţiei de sănătate publică, directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice şi directorul executiv al oficiului judeţean pentru protecţia consumatorilor şi, respectiv, al municipiului Bucureşti. Mai mult, potrivit art. 7, nerespectarea prevederilor ordonanţei de urgenţă atrage răspunderea disciplinară, administrativă, civilă sau penală, după caz. Având în vedere prevederile legale în materie și față de aspectele prezentate de dumneavoastră, apreciem că sunt încălcate prevederile art. 49 , art. 52 și art. 16 din Constituția României, privind dreptul la protecția copiilor și tinerilor, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică și egalitatea în drepturi”, a precizat Doina Sîrghie, expert coordonator în cadrul BIroului Teritorial Bacău al Avocatului Poporului.
Sperăm ca autoritățile competente să întreprindă toate măsurile pentru identificarea celor responsabili, poate măcar începerea anului școlar viitor să nu mai ia pe nimeni prin suprindere.