Consiliul Județean Neamț își bate joc de aproape 50.000 de copii

de | 11/10/2016 | Județean

Consiliul Județean Neamț refuză să explice familiilor a aproape 50.000 de copii de ce, la o lună de la începerea școlii, programul „Cornul și laptele” nu este funcțional la nivelul județului. Dacă în familiile în care copiii primesc un pachețel sau bani de acasă lipsa programului „lapte și corn” nu se simte atât de mult, în familiile cu un nivel de trai scăzut „laptele și cornul” reprezintă singura masă a copilului în intervalul de timp în care se află la cursuri.

Am încercat să aflăm un răspuns de la purtătorul de cunvânt al Consiliului Județean (CJ) Neamț și am contactat-o telefonic pe Nicoleta Husaru încă de marți, 4 octombrie. Ni s-a comunicat că vom primi un răspuns în câteva minute, mai ales că nu am fost singurii jurnaliști interesați de acest subiect. Nu am primit niciun răspuns (nu a mai sunat nimeni înapoi) pe această chestiune, iar în zilele de 5, 6 și 7 octombrie am insistat cu privire la un punct de vedere al instituției asupra acestui subiect de interes major. Într-una din zile ni s-a spus că o înmormântare a unui membru de familie al unui angajat din CJ a fost motivul pentru care purtătorul de cuvânt nu a reușit să obțină informația. În cea mai recentă discuție cu purtătorul de cuvânt, de luni, 10 octombrie, am cerut din nou punctul de vedere al instituției și am primit asigurări că acest lucru se va întâmpla pe parcursul zilei. Ba mai mult, că au apărut noutăți.

Având în vedere că legea nr. 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public permite și solicitarea telefonică a informațiilor, cerem public Consiliului Județean Neamț să respecte, dacă nu profesia de jurnalist, măcar pe cei aproape 50.000 de copii care ar fi trebuit, încă de pe data de 12 septembrie, să primească produsele din cadrul programului „cornul și laptele”.

Conform anunțului de participare publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), publicat pe 14 septembrie, valoarea estimată a contractului „Achiziționare și transportul de produse lactate și de panificație pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și privat, precum și pentru copiii preșcolari din grădinițele de stat și private cu program normal de 4 ore, în anul școlar 2016 – 2017” este de 8.873.637,02 lei fără TVA. Suma cuprinde achiziționarea produselor și transportul acestora la fiecare  dintre cele nouă zone:

  • zona Piatra-Neamț I, număr total de copii = 8.595
  • zona Piatra-Neamț II, număr total de copii = 6.901
  • zona Piatra-Neamț III, număr total de copii = 3.935
  • zona Roman I, număr total de copii = 6.942
  • zona Roman II, număr total de copii = 4.753
  • zona Roman III, număr total de copii = 5.818
  • zona Tîrgu Neamț I, număr total de copii = 6.153
  • zona Tîrgu Neamț II, număr total de copii = 4.458
  • zona Bicaz, număr total de copii = 2.278

Termenul limită pentru primirea ofertelor este de 20 octombrie, iar data limită de evaluare a ofertelor este 15 noiembrie. Prin urmare, sunt slabe șanse ca până la vacanța de iarnă să ajungă prin școli produsele pentru copii. Un alt aspect interesant este referitor la durata contractului: „169 de zile începând de la data atribuirii contractului”. Anul școlar 2016 – 2017 are 169 de zile lucrătoare, dar acest contract, deși este „pentru anul școlar 2016 – 2017”, nu are cum să acopere cele 169 de zile lucrătoare, fiindcă abia acum se așteaptă ofertanții. Sau reprezentanții CJ Neamț vor ca produsele să fie livrate inclusiv la sfârșit de săptămână și în vacanțe, atunci când elevii nu sunt la școală?

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.