Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.
presshub.ro: Edificiul Roman cu Mozaic, monument din secolele II-IV, este aproape de prăbușire. Consiliul Județean Constanța speră că va fi salvat cu fonduri europene – PressHub
În anul 1959, în timp ce săpau fundația unui bloc în Piața Ovidiu, muncitorii au descoperit, din greșeală, Edificiul Roman cu Mozaic, un fost „centru comercial“ al fostei cetăți Tomis. Descoperirea a precedat o serie de săpături arheologice și studii în urma cărora specialiștii au concluzionat : cel mai vechi oraș încă locuit din România era reprezentat prin multe construcții ale lumii romane – amfiteatru, rețele stradale și canalizări, terme, apeducte, galerii subterane și sisteme de aducțiune, păstrare și distribuție a apei.
Complexul, din care face parte mozaicul roman construit în secolele II-IV d.Hr, era un centru comercial care încuraja dezvoltarea schimburilor comerciale și cultivarea relațiilor interumane într-un spațiu amenajat cu bun gust. Practic, acest complex simbolizează „certificatul de naștere“ al orașului Constanța. Din punct de vedere arhitectural, complexul era, pentru vremurile…