Discuția despre trecerea la nivel cu calea ferată de la ieșirea din Roman spre Iași și Suceava ne-a determinat să întrebăm și ce face sau a făcut Poliția. Pentru că se poate pune în pericol siguranța traficului dacă trecerile la nivel cu calea ferată nu sunt întreținute în mod corespunzător, am întrebat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Neamț câte amenzi sau avertismente a dat Poliția Rutieră Neamț pentru trecerile la nivel de cale ferată care produc cel puțin disconfort participanților la trafic (fiindcă uneori produc pagube), dar și ce alte demersuri a făcut Poliția Rutieră Neamț către CFR sau alți proprietari de linii de căi ferate pentru prevenirea evenimentelor rutiere nedorite.
Așadar, noi am întrebat despre demersurile IPJ Neamț în raport cu proprietarii/administratorii de cale ferată, cei care au și obligația de a întreține aceste traversări. Ce a răspuns IPJ Neamț?
Este bine că polițiștii rutieri dau amenzi celor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, dar am fi dorit o la fel de mare precizie în a oferi răspunsul și în cazul relației cu administratorii de căi ferate. Dacă la șoferi ni s-a spus o cifră exactă a amenzilor și a permiselor reținute, în cazul comunicării cu administratorii de drumuri/căi ferate ni s-a răspuns evaziv; „periodic” poate însemna și o dată la șase luni sau o dată pe an.
Unul din rolurile Poliției este de a preveni întâmplarea unor evenimente nedorite. Iar eveniment nedorit pentru un șofer este și o problemă la roți și suspensii din cauza condițiilor de trafic. Până la urmă, cu toții plătim roviniete și alte taxe cu care statul ar trebui să ne asigure posibilitatea de a călători decent. Dar pentru aceasta este nevoie de conlucrarea mai multor instituții.