Trecerile la nivel cu calea ferată sunt vai de capul lor, dar Poliția îi amendează pe șoferi

de | 03/05/2018 | Administrație, Județean, Social

Discuția despre trecerea la nivel cu calea ferată de la ieșirea din Roman spre Iași și Suceava ne-a determinat să întrebăm și ce face sau a făcut Poliția. Pentru că se poate pune în pericol siguranța traficului dacă trecerile la nivel cu calea ferată nu sunt întreținute în mod corespunzător, am întrebat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Neamț  câte amenzi sau avertismente a dat Poliția Rutieră Neamț pentru trecerile la nivel de cale ferată care produc cel puțin disconfort participanților la trafic (fiindcă uneori produc pagube), dar și ce alte demersuri a făcut Poliția Rutieră Neamț către CFR sau alți proprietari de linii de căi ferate pentru prevenirea evenimentelor rutiere nedorite.

Așadar, noi am întrebat despre demersurile IPJ Neamț în raport cu proprietarii/administratorii de cale ferată, cei care au și obligația de a întreține aceste traversări. Ce a răspuns IPJ Neamț?

În perioada 1 ianuarie 2017 – 31 martie 2018, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Neamț au aplicat 85 de sancțiuni pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, în 42 de cazuri fiind reținute și permisele de conducere. Periodic, cu ocazia reviziilor efectuate pe drumurile publice de pe raza de competență, în cadrul informărilor efectuate către administratorul drumului public sunt notificați și administratorii căilor ferate cu privire la deficiențele identificate.” – răspuns IPJ Neamț, remis înRoman.ro

Este bine că polițiștii rutieri dau amenzi celor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, dar am fi dorit o la fel de mare precizie în a oferi răspunsul și în cazul relației cu administratorii de căi ferate. Dacă la șoferi ni s-a spus o cifră exactă a amenzilor și a permiselor reținute, în cazul comunicării cu administratorii de drumuri/căi ferate ni s-a răspuns evaziv; „periodic” poate însemna și o dată la șase luni sau o dată pe an.
Unul din rolurile Poliției este de a preveni întâmplarea unor evenimente nedorite. Iar eveniment nedorit pentru un șofer este și o problemă la roți și suspensii din cauza condițiilor de trafic. Până la urmă, cu toții plătim roviniete și alte taxe cu care statul ar trebui să ne asigure posibilitatea de a călători decent. Dar pentru aceasta este nevoie de conlucrarea mai multor instituții.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.