Site icon inRoman.ro

Un romașcan, campion național la prăjirea cafelei

Competitie prajire cafea 2

Prăjirea cafelei a fost dusă la rang de artă de un romașcan. Andrei Oprișan a câștigat, la sfârșitul săptămânii trecute, titlul de cel mai bun specialist din țară în prăjirea cafelei.

Andrei a câștigat acest titlu în curma competiției organizate de SCA România (Specialty coffee association) la Bucuresti, în cadrul Bucharest Coffee Festival.

Șapte specialiști din țară au aspirat la acest titlu: Alex Halchias (Yume Cluj), Ernest Valentin (Origo Coffee Bucuresti), Andrei Bolocan ( Claro Cafe Bucuresti), Cătălin Nezza (The Coffee Shop București), Dorin Costea ( Hot Pipes Cluj), Marius Nica ( Narcoffee Roasters Cluj), Andrei Oprișan (Cafe del Sol Bacău).

Concurenții au trebuit să treacă, în fața unui juriu internațional, de patru probe.

Una dintre probe se numește <green grading>: ți se dau 350 de grame de cafea verde și trebuie să le sortezi după dimensiune, să măsori densitatea și umiditatea, să verifici existența defectelor (boabe nedezvoltate, atacate de insecte, etc.). O altă probă, <sample roast>, presupune să prăjim și să gustăm trei tipuri diferite de cafea. La <production roast> am făcut un plan de prăjire pentru o cantitate de cinci kilograme dintr-o cafea stabilită de organizatori. Proba <blend> a constat în a amesteca trei tipuri de cafea. Probele s-au dat în trei zile, în ultima juriul degustând cafeaua prăjită de concurenți fără să știe a cui este. A fost o competiție foarte stransă, fiindcă au fost concurenți foarte buni, de aceea mă bucur cu atât mai mult de rezultatul pe care l-am obținut. Juriul a fost format din specialiști din România, Italia, Spania, Turcia, Guatemala, Franța, Grecia și Polonia.”

Andrei Oprișan, campion național la prăjirea cafelei

Andrei Oprișan a început să lucreze în domeniul HoReCa dinainte de a împlini 20 de ani. În timp, s-a specializat în prăjirea cafelei. De câteva luni este implicat într-un nou proiect, iar cafeaua pe care o pregătește în prăjitoria din Bacău ajunge la raft în doar câteva zile de la ambalare.

Competitie prajire cafea 2
Exit mobile version