Un romașcan, campion național la prăjirea cafelei

216

Prăjirea cafelei a fost dusă la rang de artă de un romașcan. Andrei Oprișan a câștigat, la sfârșitul săptămânii trecute, titlul de cel mai bun specialist din țară în prăjirea cafelei.

Andrei a câștigat acest titlu în curma competiției organizate de SCA România (Specialty coffee association) la Bucuresti, în cadrul Bucharest Coffee Festival.

Șapte specialiști din țară au aspirat la acest titlu: Alex Halchias (Yume Cluj), Ernest Valentin (Origo Coffee Bucuresti), Andrei Bolocan ( Claro Cafe Bucuresti), Cătălin Nezza (The Coffee Shop București), Dorin Costea ( Hot Pipes Cluj), Marius Nica ( Narcoffee Roasters Cluj), Andrei Oprișan (Cafe del Sol Bacău).

Concurenții au trebuit să treacă, în fața unui juriu internațional, de patru probe.

Una dintre probe se numește <green grading>: ți se dau 350 de grame de cafea verde și trebuie să le sortezi după dimensiune, să măsori densitatea și umiditatea, să verifici existența defectelor (boabe nedezvoltate, atacate de insecte, etc.). O altă probă, <sample roast>, presupune să prăjim și să gustăm trei tipuri diferite de cafea. La <production roast> am făcut un plan de prăjire pentru o cantitate de cinci kilograme dintr-o cafea stabilită de organizatori. Proba <blend> a constat în a amesteca trei tipuri de cafea. Probele s-au dat în trei zile, în ultima juriul degustând cafeaua prăjită de concurenți fără să știe a cui este. A fost o competiție foarte stransă, fiindcă au fost concurenți foarte buni, de aceea mă bucur cu atât mai mult de rezultatul pe care l-am obținut. Juriul a fost format din specialiști din România, Italia, Spania, Turcia, Guatemala, Franța, Grecia și Polonia.”

Andrei Oprișan, campion național la prăjirea cafelei

Andrei Oprișan a început să lucreze în domeniul HoReCa dinainte de a împlini 20 de ani. În timp, s-a specializat în prăjirea cafelei. De câteva luni este implicat într-un nou proiect, iar cafeaua pe care o pregătește în prăjitoria din Bacău ajunge la raft în doar câteva zile de la ambalare.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Privacy Preference Center

Esențiale

Aceste cookie-uri sunt necesare pentru funcționarea site-ului web și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre. Acestea sunt, de obicei, stabilite numai ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care reprezintă o solicitare de servicii, cum ar fi setarea preferințelor de confidențialitate, autentificarea sau completarea formularelor. Puteți seta browserul să vă blocheze sau să vă avertizeze despre aceste module cookie, dar anumite părți ale site-ului nu vor funcționa. Aceste cookie-uri nu stochează nici o informație de identificare personală.

gdpr,PHPSESSID

Publicitate

Aceste cookie-uri pot fi setate pe site-ul nostru de către partenerii noștri de publicitate. Acestea pot fi utilizate de aceste companii pentru a construi un profil al intereselor dvs. și pentru a vă afișa anunțuri relevante pe alte site-uri. Nu stochează informații personale în mod direct, ci se bazează pe identificarea unică a browserului și a dispozitivului dvs. de internet. Dacă nu permiteți aceste cookie-uri, veți avea parte de o publicitate mai puțin personalizată.

OAID

Analiză

Aceste cookie-uri ne permit să numărăm vizitele și sursele de trafic, astfel încât să putem măsura și îmbunătăți performanța site-ului nostru. Ele ne ajută să știm ce pagini sunt cele mai puțin populare și să vedem cum se deplasează vizitatorii în jurul site-ului. Toate informațiile pe care le colectează aceste cookie-uri sunt agregate și, prin urmare, anonime. Dacă nu permiteți aceste cookie-uri, nu vom ști când ați vizitat site-ul nostru și nu vom putea monitoriza performanța acestuia.

_gid,_ga

Other