Un romașcan, campion național la prăjirea cafelei

de | 14/05/2018 | Actualitate, Național

Prăjirea cafelei a fost dusă la rang de artă de un romașcan. Andrei Oprișan a câștigat, la sfârșitul săptămânii trecute, titlul de cel mai bun specialist din țară în prăjirea cafelei.

Andrei a câștigat acest titlu în curma competiției organizate de SCA România (Specialty coffee association) la Bucuresti, în cadrul Bucharest Coffee Festival.

Șapte specialiști din țară au aspirat la acest titlu: Alex Halchias (Yume Cluj), Ernest Valentin (Origo Coffee Bucuresti), Andrei Bolocan ( Claro Cafe Bucuresti), Cătălin Nezza (The Coffee Shop București), Dorin Costea ( Hot Pipes Cluj), Marius Nica ( Narcoffee Roasters Cluj), Andrei Oprișan (Cafe del Sol Bacău).

Concurenții au trebuit să treacă, în fața unui juriu internațional, de patru probe.

Una dintre probe se numește <green grading>: ți se dau 350 de grame de cafea verde și trebuie să le sortezi după dimensiune, să măsori densitatea și umiditatea, să verifici existența defectelor (boabe nedezvoltate, atacate de insecte, etc.). O altă probă, <sample roast>, presupune să prăjim și să gustăm trei tipuri diferite de cafea. La <production roast> am făcut un plan de prăjire pentru o cantitate de cinci kilograme dintr-o cafea stabilită de organizatori. Proba <blend> a constat în a amesteca trei tipuri de cafea. Probele s-au dat în trei zile, în ultima juriul degustând cafeaua prăjită de concurenți fără să știe a cui este. A fost o competiție foarte stransă, fiindcă au fost concurenți foarte buni, de aceea mă bucur cu atât mai mult de rezultatul pe care l-am obținut. Juriul a fost format din specialiști din România, Italia, Spania, Turcia, Guatemala, Franța, Grecia și Polonia.”

Andrei Oprișan, campion național la prăjirea cafelei

Andrei Oprișan a început să lucreze în domeniul HoReCa dinainte de a împlini 20 de ani. În timp, s-a specializat în prăjirea cafelei. De câteva luni este implicat într-un nou proiect, iar cafeaua pe care o pregătește în prăjitoria din Bacău ajunge la raft în doar câteva zile de la ambalare.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.