Site icon inRoman.ro

În plină criză a apei la Roman, apa se va scumpi. În motivare, și o decizie a instanței

Untitled 1

Încă din vara anului 2019, pe când criza apei nu se manifesta încă la Roman, ApaServ a cerut creșterea tarifelor la apă potabilă de la 3,84 lei/mc la 4,82 lei/mc, iar la canalizare-epurare de la 3,50 lei/mc la 3,80 lei/mc. Majorarea cerută nu s-a concretizat încă, dar lucrul acesta s-ar putea întâmpla în curând.

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Neamț din 28 ianuarie se află un proiect de hotărâre ce prevede acordarea unui mandat special lui Radu Tudorel, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Aqua Neamț”, pentru a vota în numele și pe seama CJ Neamț aprobarea majorării tarifelor.

Art. 1: se acordă un mandat special reprezentantului Județului Neamț în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intracomunitară „Aqua Neamț”, să voteze, în numele și pe seama Consiliului Județean Neamț, astfel:

a) modificarea tarifului pentru serviciile de utilitate publică de alimentare cu apă potabilă produsă, transportată și distribuită de către Operatorul Regional – Compania Județeană APA SERV S.A. la nivelul de 4,82 lei/mc, exclusiv TVA;

b) modificarea tarifului pentru serviciile de utilitate publică de canalizare-epurare produsă, prestate de către Operatorul Regional – Compania Județeană APA SERV S.A. la nivelul de 3,80 lei/mc, exclusiv TVA;

În data de 24.07.2019, prin Hotărâre de Consiliul Local, municipiul Roman l-a desemnat pe Dan-Felician Ionița, să voteze împotriva modificării prețurilor și tarifelor la serviciul de alimentare cu apa potabila si de canalizare-epurare.

De ce vrea Apa Serv să majoreze tarifele

În raportul de aprobare înaintat consilierilor județeni, creșterea cu 25,52% a tarifelor pentru apa potabilă este justificată de creșterea cheltuielilor materiale cu 54,15%, a cheltuielilor cu munca cu 19,45%, a cheltuielilor variabile (energie electrică, materiale tehnologice) cu 8,23%, a cheltuielilor financiare cu 10,83% și a reducerii cantității de apă potabilă produsă cu 0,65%.

Creșterea cu 8,57% a tarifului pentru canalizare-epurare este justificată prin cheltuiieli materiale crescute cu 17,21%, cheltuieli cu munca crescute cu 11,65%, creșterea cheltuielilor financiare cu 2,78% și creșterea cantității de apă uzată procesată cu 1,53%.

Majorarea tarifelor la apă pare inevitabilă atât timp cât Curtea de Apel Bacău a obligat, în 2019, Asociația de Dezvoltare Intracomunitară „Aqua Neamț” să achite suma de 320.525,71 lei către Apa Serv, sume pe care operatorul județean le-a cerut într-un proces deschis în 2017, ca venituri nerealizate din cauză că nu i-a fost aprobată cererea de majorare a tarifelor din anul 2015. De atunci, Apa Serv a mai emis facturi către Aqua Neamț, ce reprezintă venituri nerealizate din iulie 2016 până în decembrie 2019, în valoare de 2.660.803,06 lei.

Exit mobile version