În plină criză a apei la Roman, apa se va scumpi. În motivare, și o decizie a instanței

de | 23/01/2020 | Economic, Județean, Social

Încă din vara anului 2019, pe când criza apei nu se manifesta încă la Roman, ApaServ a cerut creșterea tarifelor la apă potabilă de la 3,84 lei/mc la 4,82 lei/mc, iar la canalizare-epurare de la 3,50 lei/mc la 3,80 lei/mc. Majorarea cerută nu s-a concretizat încă, dar lucrul acesta s-ar putea întâmpla în curând.

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Neamț din 28 ianuarie se află un proiect de hotărâre ce prevede acordarea unui mandat special lui Radu Tudorel, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Aqua Neamț”, pentru a vota în numele și pe seama CJ Neamț aprobarea majorării tarifelor.

Art. 1: se acordă un mandat special reprezentantului Județului Neamț în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intracomunitară „Aqua Neamț”, să voteze, în numele și pe seama Consiliului Județean Neamț, astfel:

a) modificarea tarifului pentru serviciile de utilitate publică de alimentare cu apă potabilă produsă, transportată și distribuită de către Operatorul Regional – Compania Județeană APA SERV S.A. la nivelul de 4,82 lei/mc, exclusiv TVA;

b) modificarea tarifului pentru serviciile de utilitate publică de canalizare-epurare produsă, prestate de către Operatorul Regional – Compania Județeană APA SERV S.A. la nivelul de 3,80 lei/mc, exclusiv TVA;

În data de 24.07.2019, prin Hotărâre de Consiliul Local, municipiul Roman l-a desemnat pe Dan-Felician Ionița, să voteze împotriva modificării prețurilor și tarifelor la serviciul de alimentare cu apa potabila si de canalizare-epurare.

De ce vrea Apa Serv să majoreze tarifele

În raportul de aprobare înaintat consilierilor județeni, creșterea cu 25,52% a tarifelor pentru apa potabilă este justificată de creșterea cheltuielilor materiale cu 54,15%, a cheltuielilor cu munca cu 19,45%, a cheltuielilor variabile (energie electrică, materiale tehnologice) cu 8,23%, a cheltuielilor financiare cu 10,83% și a reducerii cantității de apă potabilă produsă cu 0,65%.

Creșterea cu 8,57% a tarifului pentru canalizare-epurare este justificată prin cheltuiieli materiale crescute cu 17,21%, cheltuieli cu munca crescute cu 11,65%, creșterea cheltuielilor financiare cu 2,78% și creșterea cantității de apă uzată procesată cu 1,53%.

Majorarea tarifelor la apă pare inevitabilă atât timp cât Curtea de Apel Bacău a obligat, în 2019, Asociația de Dezvoltare Intracomunitară „Aqua Neamț” să achite suma de 320.525,71 lei către Apa Serv, sume pe care operatorul județean le-a cerut într-un proces deschis în 2017, ca venituri nerealizate din cauză că nu i-a fost aprobată cererea de majorare a tarifelor din anul 2015. De atunci, Apa Serv a mai emis facturi către Aqua Neamț, ce reprezintă venituri nerealizate din iulie 2016 până în decembrie 2019, în valoare de 2.660.803,06 lei.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.