Aproape 600 de nemțeni au apelat numărul unic de urgență 112 pentru a denunța posibile transporturi ilegale de lemne. Mai exact, din luna octombrie 2014 și până în prezent, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Neamț au fost primite de la cetățeni ”575 apeluri prin Sistemul Național Unic a Apelurilor de Urgență, cu privire la transporturi de materiale lemnoase suspectate că nu ar deține documente legale. Din totalul apelurilor primite, în urma verificărilor desfășurate de polițiști s-au confirmat un număr de patru transporturi ilegale de materiale lemnoase”, se arată într-un răspuns remis inroman.ro de IPJ Neamț.
”În consecință a fost aplicată măsura complementară a confiscării volumului total de 54,5 de metri cubi de materiale lemnoase de diferite categorii și specii. Cel mai mare volum confiscat a fost de 24,85 de metri cubi de lemn foc rășinoase. În cadrul verificărilor, lucrătorii de poliție au constatat un număr de nouă sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10.500 lei”, se precizează în același document.
Chiar dacă apelurile cetățenilor la 112 privind transporturile de lemne nu au avut rezultate deosebite, anul trecut, oamenii legii au organizat alte 106 acțiuni la care au fost angrenate și alte instituții cu atribuții în domeniu, fiind constatate 307 infracțiuni, aplicate 793 de amenzi şi confiscată cantitatea de 3.164,99 de metri cubi de material lemnos, din care 869,53 metri cubi de lemn de lucru, 1.920,20 de metri cubi de cherestea, 375,24 de metri cubi de lemn de foc și 981 pomi de Crăciun. Cele mai multe infracțiuni silvice sesizate au fost înregistrate la Secția de poliție rurală nr. 12 Bicaz (120), Secția de Poliție rurală nr. 14 Urecheni (45 infracțiuni), Secția de poliție rurală nr. 5 Gârcina (36 infracțiuni), Secția de poliție rurală nr. 1 Borlești (19 infracțiuni), Secţia de poliţie rurală nr. 9 Ion Creangă (15 infracţiuni), Secția de poliție rurală nr. 13 Crăcăoani (14 infracțiuni), Secția de poliție rurală nr. 7 Sagna (11 infracțiuni), Secția de poliție rurală nr. 10 Dulceşti (zece infracțiuni).
În 2015, lucrătorii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice au desfăşurat activităţi de cercetare în dosare complexe aflate sub supravegherea DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ, privind infracţiuni de evaziune fiscală, tăieri ilegale şi sustragere de arbori săvârşite de către grupări infracţionale
0 Comentarii