Marți, 17 mai, în cadrul unui eveniment festiv a avut loc a șaptea ediție a Galei Excelenței Romașcane. Au fost premiate peste 30 de persoane sau organizații pentru activitatea desfășurată de-a lungul anilor, fiind evidențiați câte trei câte trei premianți la fiecare dintre cele zece secțiuni ale galei.
Seniori:
general Virgil Petrescu – A activat la Regimentul de tancuri Roman. După pensionare şi-a descoperit o nouă pasiune – arta goblenului. Astfel, a făcut zeci de copii după picturi celebre. Este membru al Asociației Veteranilor de Război, filiala Roman. A primit distincţia Coroana României clasa a V-a, ordin ce are menirea de a răsplăti serviciile deosebite aduse statului român.
profesor Iancu Vexler – A predat timp de 39 de ani Limba şi literatura română în şcolile şi liceele romaşcane. Este preşedintele Comunităţii Evreilor din Roman.
doctor Constantin Bordeianu – Medic pediatru, şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Spitalului Municipal Roman, unde a avut și funcții de conducere: medic șef la Policlinica Roman timp de 15 ani și apoi director de spital între anii 1990 – 1997. Dr. Bordeianu a înființat la Spitalul Roman secții noi: Cardiologie, Neonatologie, Oncologie, Oftalmologie, Endocrinologie și boli de nutriție.
Culte:
arhimandrit Andrei Ioniță – Este eclesiarh la Catedrala arhiepiscopală Sfânta Cuvioasă Parascheva. Are o bogată activitate misionară, fiind iniţiatorul şi organizatorul multor activități și manifestări cultural – religioase.
preot Daniel Alexandru Zamfir – Este paroh al bisericii ”Sf. Apostoli Petru și Pavel”. În perioada 2004 – 2013 a fost secretar al Protopopiatului Roman, iar din februarie 2013 este consilier administrativ la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Totodată, din luna decembrie a anului trecut este purtător de cuvânt al Centrului eparhial Roman. Preotul Alexandru Zamfir a iniţiat şi organizat numeroase manifestări în cadrul unor proiecte desfăşurate în parteneriat cu școala din Bălcescu: Şcoala şi Biserica – două aripi în acelaşi zbor; Carte pentru minte, inimă şi literatură; Şahul, prietenul meu (cinci ediţii); Program de cateheze pentru elevi. În fiecare zi de luni, tinerii participă, la biserica ”Sf. Apostoli Petru și Pavel”, la un program de rugăciune pentru copiii bolnavi de cancer sau alte boli incurabile.
preot Pavel Chelaru – Din anul 2011 este parohul Bisericii Sfânta Tereza din Roman. În perioada 1990 – 1995 a fost prefect la Institutul Teologic Romano – Catolic Sfântul Iosif din Iaşi. În anul 1999 a urmat cursuri de misiologie la Londra şi la Verona. În perioada 24 noiembrie 1999 – 18 iulie 2000 a fost misionar în Nyahururu, Kenya.
Cultură:
profesor Violeta Lăcătușu – Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Violeta Lăcătuşu, este şi autoarea volumelor: Iniţiere astrală (în anul 2003), Imprevizibilul este săgeata destinului (în anul 2004), Să crezi în imposibil (în anul 2008), Prin universul holografic (2012), Daria (2015). De asemenea, a publicat eseuri, poezie şi proză în revistele Convorbiri literare, Cronica, Analele Universităţii Al. I. Cuza, Antiteze.
muzeograf Otilia Mircea – expert în domeniul ”conservare și restaurare metale”. Recent, Otilia Mircea a deschis un nou drum de valorificare a patrimoniului muzeal, prin conceperea unor proiecte educaționale adresate copiilor cu vârste între 5-14 ani, unicate în țară, oferind astfel modele noi de prezentare a muzeului și a activităților desfășurate de specialiștii din muzee.
Academia ”Petru Tocănel” – Înfiinţată în anul 2002, la comemorarea a zece ani de la moartea profesor dr. Petru Tocănel, Academia historico-juridico-theologică care îi poartă numele îşi propune să-i evidenţieze vasta personalitate şi prestigiu de care s-a bucurat în lumea catolică şi să-i studieze atât scrierile rămase în manuscrise cât şi întreaga activitate ştiinţifică şi universitară pe care a desfăşurat-o la Roma, în Italia, în folosul României, în perioada anilor 1940-1992. În plus, Academia, prin opera de cercetare, doreşte să dezbată atât argumente cu caracter istorico-juridic specifice Bisericii Catolice din Apusul şi Răsăritul Europei, cât şi relaţiile Bisericii Catolice cu instituţiile europene.
Învățământ:
profesor dr. Monica D. Carp – Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România. A organizat 20 de expoziţii personale şi are numeroase participări la expoziţii colective naţionale şi internaţionale. Are picturi în colecţii ale muzeelor din ţară, colecţii particulare în ţară şi străinătate. De 17 ani este profesor de arte plastice la Clubul Copiilor Roman.
profesor Liliana Moldoveanu – Este profesor titular de Limba şi Literatura română la Şcoala Gimnazială Vasile Alecsandri din Roman și a pregătit elevi ce au obținut sute de premii şi menţiuni la fazele judeţene şi naţionale la olimpiade și concursuri. În anul 2015, o elevă coordonată de Liliana Moldoveanu a obţinut premiul al III-lea la faza naţională a Olimpiadei de limba şi literatura română. A iniţiat şi coordonat Festivalul Interjudeţean de teatru şcolar, pentru elevii de gimnaziu, Festival care a ajuns la ediţia a cincea. A publicat volumele de teatru O altfel de scenă politică, Rătăciţi printre tradiţii şi este coautor la volumul Monografia comunei Sagna.
profesor Paul Alexandru – Este unul dintr cei mai apreciați de Limba și Literatura română din Roman, cu elevi care au obținut numeroase premii naționale. Pasionat de fotografie, a făcut performanță și prin lentila aparatului foto. Cel mai important premiu în domeniu este Premiul pentru ingeniozitate oferit de cotidianul Gândul în anul 2008, în cadrul concursului O vară cu Gândul la tine. Promovează, în mediul virtual, imaginea CNRV, a municipiului şi a judeţului. A început o colaborare cu Muzeul de Artă, unele lucrări fiind expuse chiar în această perioadă.
Sănătate:
doctor Viorica Damaschin – Este medic primar endocrinolog și medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.
doctor Maria Gotcă – Este medic specialist în balneo-fizioterapie şi recuperare medicală. Din anul 2013, dr. Maria Gotcă desfăşoară activităţi de voluntariat la Asociaţia Caritas Roman.
doctor Maria Genoveva Tălmăcel – Este medic primar în medicină de urgență și coordonatorul Centrului de Primiri Urgențe Roman. S-a implicat, ca voluntar, alături de Fundaţia Pacea, în acordarea asistenţei medicale pentru familiile defavorizate din Satul Olimpic, precum şi a şcolarilor şi preşcolarilor de la aceeaşi Fundaţie. În 2015 a inițiat un proiect de colaborare între Primărie, şcolile din Roman şi Spitalul municipal: Măsuri de acordare a primului ajutor în diverse situaţii de urgenţă. Acest proiect a presupus un program de demonstrații practice în fiecare școală, susținut de dr. Tălmăcel. Din decembrie 2015 urmează cursurile pentru al doilea rezidenţiat pe medicina de familie.
Administrație publică:
Dan-Marian Lospa – Lucrează de 14 ani în sistemul de asistență socială. Este vicepreședinte în Comisia pentru Protecția Copilului, membru în Organizația Salvați copiii, membru în Comisia de orientare școlară și profesională din cadrul Centrului județean de resurse și asistență educațională și a fost membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor.
doctor Daniela Florina Marcoci – Este medic primar epidemiolog și director executiv adjunct la Direcția de Sănătate Publică Neamț. Este coordonatorul proiectului Prevenirea obezităţii în rândul copiilor şi adolescenţilor.
comisar Constantin Roman – Este șef al Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple și, în timpul mandatului său, la Roman a luat fiinţă un punct de lucru care permite realizarea de pașapoarte simple electronice, cu valabilitate de cinci ani.
Social:
Organizația Salvați Copiii – Anual, în România se nasc 20.000 de copii prematuri. La fiecare cinci ore moare un copil cu vârsta mai mică de un an. Acești copii pot fi salvați doar cu aparatură medicală modernă. Salvaţi Copiii România a iniţiat proiectul Fiecare Copil Contează, pentru reducerea mortalităţii infantile şi a copiilor până la cinci ani. În anul 2014, beneficiar al acestui proiect a fost şi Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, care a primit aparatură în valoare de 15.000 de Euro: o masă radiantă de reanimare (pentru Secția Neonatologie) și un monitor cardio-respirator, un aspirator de secreții, un aparat de aerosoli (pentru Secția Pediatrie). Anul trecut, Organizaţia Salvaţi Copiii România a donat Spitalului Municipal de Urgență din Roman o lampă de fototerapie și o masă radiantă cu modul de resuscitare, în valoare de 62.000 de lei. În cadrul Organizaţiei Salvaţi Copiii – Filiala Neamţ sunt derulate diverse programe cu scopul de a informa şi de a creşte gradul de conştientizare al publicului cu privire la drepturile copilului şi protecţia copilului. Printre programele derulate se numără şi: Am ceva de spus – sănătatea mea contează!; Avem dreptul la o lume fără droguri; Prevenirea şi combaterea exploatării prin muncă a copilului; Informare şi Consiliere pentru Copii cu Handicap, Sprijin acordat copiilor afectaţi de inundaţii. Preşedinte al Organizaţiei Salvaţi Copiii – Filiala Neamţ este Mihaela Ignatovici Lazăr.
People to People Roman – Fondat în anul 1989, PTP Roman, a fost permanent implicat în diverse programe specifice şi a găzduit Conferinţa Europeană PTP din anul 2003. În anul 2009, PTP a primit o finanţare de la Uniunea Europeană, prin programul Youth in Action (Tineret în acţiune). Astfel, pe parcursul a opt zile, aproximativ 30 de tineri din România, Lituania, Malta, Turcia şi Cehia au participat la Proiectul numit Ready, steady… go for a healthy life! Printre premiile primite de PTP Roman se numără Outstanding Leadership Award, acordat prof. Sorina Danciu pentru implicarea în programele PTP, și Membership Award, o distincţie care răsplăteşte dezvoltarea PTP Roman, precum şi creşterea numărului de membri. În prezent, preşedinte al PTP Roman este Andrei Corduneanu. Între proiectele de viitor se numără şi organizarea Conferinţei Europene a People to People International, care se va desfăşura anul acesta la Roman, în perioada 7-11 septembrie.
Asociația Mușatinii – Obiectivul declarat al organizației este de a lucra cu și pentru tineri, oferindu-le acestora o alternativă pentru petrecerea timpului liber. Cele aproape 100 de proiecte derulate în comunitatea romașcană au vizat domenii din cele mai diverse: ecologie, educație de tip after-school, acţiuni caritabile de Crăciun, promovarea lecturii în rândul adolescenților, promovarea limbilor străine, educație pentru sănătate, prevenție rutieră. De-a lungul timpului, eforturile voluntarilor Mușatini au fost recompensate cu diverse premii de către Direcția de Tineret și Sport Neamț, dar și de către Ministerul Educației. Asociația a primit, printre altele, Premiul I la faza județeană a Concursului de reviste școlare, pentru Revista Mușatinii. De asemenea, în anul 2013, Asociaţia a fost declarată Cel mai bun centru de voluntariat din județul Neamț la Gala Voluntariatului Nemțean.
Mediul de afaceri:
SC Egbimar Prod Com SRL – Firma se identifică cu restaurantele Bradul și Brăduțul. Anul trecut, la festivitatea de premiere a Topului Național al Firmelor din România, în urma analizei rezultatelor economice, firma SC Egbimar Prod Com SRL a primit trofeul Top 10k (topul primelor 10.000 de firme din România), la categoria Business Awards.
Centrul medical IMC – Clinica IMC pune la dispoziţia romaşcanilor Ecograful Voluson E8 Expert – ecograful cel mai performant din lume în domeniul obstetricii şi ginecologiei. Şi tot aici, pentru radiologie generală de înaltă precizie, se utilizează aparatul de ultimă generaţie Siemens Luminos RF.
Complexul MGH – Este un complex multifuncțional. La parter se află bistro-ul Season, la primul etaj funcţionează Centrul de înfrumuseţare VIP, iar la etajul al doilea a fost amenajat un loc de joacă pentru copii. Anul acesta, în preajma zilei de 8 martie, la inţiativa managerilor Complexului MGH, stiliștii Salonului VIP au fost prezenți la Casa bunicilor. Toţi cei cazaţi în centru au beneficiat, în mod gratuit, de serviciile oferite de stiliştii centrului de înfrumuseţare.
Mass media:
Dan Ailincăi – Începând cu 1990, timp de doi ani, a fost redactor-şef la săptămânalul Romanul Liber. În perioada 1992 – 1993 a fost redactor la cotidianul Ceahlăul. Între anii 1994 – 1997 a fost redactor șef la CNS Roman, iar în perioada februarie 1997 – august 2000 a fost redactor la televiziunea TELE M Piatra Neamţ. În intervalul august 2000 – aprilie 2013 a fost, pe rând: șef serviciu Relaţii Publice, purtător de cuvânt al Primăriei Roman, inspector la Compartimentul transporturi al Primăriei municipiului Roman. Începând cu aprilie 2013 şi până în octombrie 2014 a fost purtător de cuvânt la Consiliul Județean Neamț. Din septembrie 2015 este colaborator la CNS Roman, unde realizează emisiunea Sete de cultură, iar din luna martie este redactor la Mesagerul de Roman.
Ramona Mihaela Țarcă – În anul 2008 a colaborat la Radio N-E Iaşi, în anul 2009 a fost redactor la Agenţia de ştiri CUZANET, iar din anul 2010 este redactor şi realizator la CNS TV Roman, pe partea de administraţie publică locală şi politică. Din anul 2012 este redactor-şef şi moderează emisiunile Opinii avizate şi Interviul emisiunii.
Cristian Valeriu Galan – A debutat în presa scrisă în anul 1992, la Gazeta de Roman, alături de Flora Ordean și Alexandru Mihăilă. Timp de un an a fost redactor la Monitorul de Roman. În anul 1998 a lucrat ca redactor și realizator de emisiuni la Radio Nord-Est FM precum și în vânzări publicitate. În perioada 1998 – 2001 a fost redactor şi realizator emisiuni la Terra FM. Între anii 2001 – 2006 a fost redactor şi realizator emisiuni la Radio Nord- Est FM. Din anul 2014 este realizator emisiuni la Roman TV.
Sport:
profesor Eugenia Tăbuci – Printre elevii pregătiţi de Eugenia Tăbuci se află şi handbaliste promovate în Liga națională: Ana Maria Iuganu la HCM Roman, Adina Teodora Cârligeanu la HC Zalău, Adriana Chelaru la Măgura Cisnădie, Mădălina Chirilă la HCM Râmnicu Vâlcea. Din cele două generații pe care le-a educat în calitate de diriginte, s-au format şi două cupluri de arbitri: Marius Murariu și Claudiu Tabacariu – arbitri divizionari; Georgiana Lungu și Mihaela Paraschiv, care au arbitrat la două turnee internaționale de junioare III în Cehia și Suedia.
profesor Ioan Ungureanu – Cel mai mare succes al activității sale este portarul Ludmila Tereza Tamaș-Pâslaru – vicecampioană Mondială în Rusia, în anul 2005, câștigătoare a supercupei Europei cu Oltchim și locul al IV-lea la Campionatul Mondial din Franța, în anul 2007. În 45 ani de activitate, a participat cu elevii pregătiți la 15 etape finale, 37 de etape de zonă și 75 de etape județene. Pentru activitatea sa a primit numeroase diplome și premii, inclusiv de la Ministerul Educației și Învățământului – diploma de Profesor Evidențiat – și Federația Română de Handbal – Diplomă de Excelență pentru merite deosebite în dezvoltarea handbalului românesc.
profesor Constantin Lupușoru – Este profesor-antrenor la catedra de fotbal a Liceului cu Program Sportiv Roman. Ultimele patru calificări la fazele superioare ale Campionatului Național de Juniori Fotbal ale unor echipe aparținând Liceului cu Program Sportiv au fost obținute de sportivii antrenați de prof. Constantin Lupuşoru. În decursul activității profesionale, numeroși sportivi pe care i-a antrenat au obţinut titluri de Cel mai tehnic jucător sau Cel mai bun portar şi au fost promovați la echipele de seniori din cadrul ligilor superioare de fotbal. Anul trecut, echipa de fotbal – băieți a Liceului cu Program Sportiv Roman a obţinut locul I la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar. Este cadru didactic în Corpul Naţional de Experţi în Management Educaţional. Deţine un carnet de antrenor de fotbal categoria a III-a, licenţa B de antrenor, acordată de Federaţia Română de Fotbal.
0 Comentarii