Un nou episod din epopeea after school s-a consumat la Primăria Roman vineri, 16 septembrie, atunci când consilierii locali au adoptat o hotărâre prin care pun la dispoziție în mod gratuit spațiile din școli către Asociațiile de părinți.
Hotărârea legislativului local este doar cea mai recentă acțiune din mai multe care s-au succedat în două săptămâni și care au avut în centru neliniștea părinților referitor la programul copiilor. Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar, părinții au fost înștiințați că nu vor mai putea să-și țină copiii după orele de curs la școală, în program tip after school, anunțurile fiind făcute de cadrele didactice. Aceștia au cerut soluții de la autorități, iar responsabilitatea a fost pasată de la o instituție la alta mai multă vreme, în condițiile în care există în vigoare un ordin care reglementează programul ”Școală după școală” încă din anul 2011. Vineri, consilierii locali romașcani s-au reunit în ședință de îndată pentru a adopta un proiect prin care au pus la dispoziția asociațiilor de părinți, în mod gratuit, a unor spații din cadrul unităților de învățământ, în vederea desfășurării unor cercuri școlare sau ateliere de lucru. Oficialii Primăriei Roman au refuzat să ofere detalii despre această situație, iar inspectorul general al ISJ Neamț a declarat că se bucură de faptul că Primăria Roman a găsit o soluție pentru această chestiune și că speră ca aceasta să se înscrie în prevederile legale în vigoare.
În continuare, însă, rămâne o necunoscută: dacă acest ordin există de mai mulți ani, de ce acum s-a formulat ca fiind o problemă și de ce nu a funcționat și anul acesta la fel ca în anii trecuți? Rezultatele nu pot fi decât două: ori există o modificare pe care ministerul o ascunde, pentru că în răspunsul la solicitarea de presă spune clar că nu s-a făcut nicio modificare de la apariția ordinului, ori cineva de la nivel local nu și-a făcut treaba și nu a citit astfel că lucrurile au mers cumva în zona gri în acești ultimi ani. Iar un control al Curții de Conturi arată că neconcordanțele ar fi la nivel local.
În răspunsul la solicitarea de presă, remis inroman.ro, Ministerul Educației a mai precizat că ”metodologia de organizare şi desfăşurare a programului „Şcoală după şcoală” reglementează doar aspectele educaţionale care ţin de organizarea şi implementarea programului, neavând vreo tangenţă cu reglementarea modalităţilor de închiriere a spaţiilor într-o unitate de învăţământ sau cu alte aspecte conexe”. Dacă programele tip after school nu au fost organizate în conformitate cu prevederile legale în ultimii ani, cine va suporta consecințele?
0 Comentarii