Romașcanii melomani au o nouă șansă de a asculta muzică de calitate. Ediția din acest an a turneului național Duelul Viorilor revine la Roman peste câteva zile. Reprezentația violoniștilor Liviu Prunaru și Daniel Croitoru, completată de măestria pianistului Horea Mihail, va putea fi aplaudată joi, 6 octombrie, începând cu ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Violonistul Liviu Prunaru, solist prezent pe numeroase scene ale lumii, este concert-maestrul celui mai bine cotat ansamblu muzical din lume – Royal Concertgebouw Amsterdam. În colecția sa de trofee se regăsesc: medaliile de aur la Concursul internațional de vioară Dong-ARepublica Coreea (1997), la Concursul internațional de vioară Rodolfo Lipizer Italia (1991), la Concursul de vioară R. Molinari Elvetia, medaliile de argint la Concursul internațional de vioară Indianapolis SUA (1998) și la Concursul Regina Elisabeta Bruxelles (1993). El cântă pe o vioara Stradivarius denumita „Pachoud” construită în 1694.
Violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezență în viața muzicală, în tripla postură de solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca și profesor universitar dr. la Universitatea Națională de Muzică București. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a cșstigat dreptul de folosință și cântă pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a aparținut lui George Enescu.
Horia Mihail a începutul studiul pianului la zece ani și, după mai mulți ani de cursuri în țară, a urmat cursurile Universității din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson. În 1999, a primit Artist Diploma de la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. A beneficiat de bursa Kate Neal Kinley Memorial Fellowship, iar în 1999 a primit premiul Esther B. & Albert S. Kahn Career Entry Award. Horia Mihail a susținut concerte, recitaluri solo și de muzică de cameră în 18 țări pe patru continente, colaborând cu artiști cunoscuți precum Roman Totenberg, Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andres Diaz și Nathaniel Rosen.
Mai multe informații despre biografia artiștilor și despre Duelul Viorilor se regăsesc pe site-ul dedicat turneului. Costul unui bilet la spectacolul care va avea loc la Roman este 15 lei. Biletele se pot cumpăra de la caseria Casei de Cultură a Sindicatelor Roman, de luni până vineri, în intervalul 9.00 –12.00 și 16.00 – 18.00.
0 Comentarii