Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.
presshub.ro: Mai mulți arbori clasați ca monumente ale naturii, printre care arbori de lalea și un Ginkgo biloba, au fost tăiați sau mutilați – PressHub
Exemple clare avem de la Baronul Von Brukenthal care edificând Palatul de la Avrig aduce acolo 5 arbori de lalea. Sau a celui de la Păclişa, judeţul Hunedoara unde, spun jurnaliştii de la Adevărul, conacul boieresc ridicat acolo în secolul XIX a avut parte şi de un impresionant parc dendrologic, parc în care contele a adus şi trei arbori cu lalele. „Au fost aduşi în urmă cu aproximativ 120 de ani de baronul Poganny, care a rămas fascinat de frumuseţea lor când i-a văzut prima dată în Austria. A adus și aici trei puieţi de doi metri înălţime. Astăzi, ei au ajuns la peste 20 de metri şi se află într-o stare excelentă”, a spus Cornel Tăsală, fostul director al Centrului de la Păclişa. (Citește mai mult).
Este şi cazul Reşiţei care are 5 arbori de lalea sau Tulipani (liriodendronum tulipifera), deşi aici nu sunt cunoscute conace boiereşti dar, cum oraşul a fost dezvoltat de ingineri şi industriaşi…
0 Comentarii