La 126 de la nașterea compozitorului și dirijorului Mihail Jora, autoritățile locale și apropiați ai omului de cultură romașcan au dezvelit o placă comemorativă la casa în care acesta a copilărit. Ideea acestei acțiuni a fost a unor oameni dedicați culturii și care l-au cunoscut pe artist.
„I-am fost ultima elevă, ultima discipolă. Maestrul Jora a fost prietenul familiei noastre: tata, compozitor Ioan Dumitrescu și mama mea, poeta Mariana Dumitrescu. Am donat Bibliotecii Roman o serie întreagă de volume, cine va dori va putea să le cerceteze acolo. Această idee a plăcii pe casa Walter din Roman mi-a venit într-o discuție cu domnul Dimitriu pentru că eu am întreaga arhivă fotografică a maestrului Jora și acolo am găsit o mică fotografie cu această casă. Când am văzut-o acum, m-am emoționat foarte tare. Mihail Jora a fost un creator de școală componistică românească. George Enescu a fost cel mai mare compozitor, după aceea urmează Mihail Jora, dar Enescu nu a avut discipoli în țară, nu a predat în țară, Mihail Jora a predat toată viața, tot ce urmează în muzica românească, toți marii compozitori români care au urmat i-au fost elevi.”
Ilinca Dumitrescu, pianistă
Directorul Filarmonicii „George Enescu” din București, romașcanul Andrei Dimitriu, a sugerat autorităților locale să fructifice aceste avantaje culturale și le-a dat ideea de a organiza un concert de cameră.
”A fost o tentativă a mea de a dezveli această placă în urmă cu vreo doi ani, am reușit astăzi acest lucru. Este extrem de important ca oamenii importanți ai culturii să fie făcuți cunoscuți publicului. Eu cred că mai sunt persoane care au îndoieli cu privire la cine este Mihail Jora, din păcate. Faptul că azi s-a dezvelit placa comemorativă la casa în care el a copilărit este un semn pozitiv pentru un orășel ca Romanul, sunt semnale că în provincie există o viață culturală notabilă. Generația mea, generația părinților mei aveau o activitate cu înalte competențe culturale. Cultura de performanță presupune vârfuri omologate internațional. Jora este unul din marile nume validate internațional. Cred că la el putem adăuga ceva cu totul special: caracterul. Care-l face unic în acea perioadă comunistă. A fost un pedagog de excepție, compozitor și dirijor; sala de concerte a Radioului îi poartă numele. Aș sugera ca în Romanul lui Mihail Jora – și aici mă adresez în mod special domnului primar – dacă se poate gândi un festival de muzică camerală, nu sunt săli de concerte pentru marile orchestre, dar pentru recitaluri și muzică camerală s-ar găsi. Romanul ar putea să dea acest mesaj cu un festival de muzică camerală care să poarte numele lui Mihail Jora. Și mai cred că este important ca să fie evidențiate casele numelor marilor personalități legate de Roman, o sugestie este ca și casa lui C.C. Iliescu să fie evidențiată în acest mod.”
Andrei Dimitriu, directorul Filarmonici ”George Enescu”
”Pentru noi este o mare bucurie să fim aici. Filarmonca din Bacău, constituită în anul 1956, a avut șansa, după anii ‘90, să-și aleagă un patron spiritual și l-am ales pe Mihail Jora. Un asemenea blazon obligă foarte mult. El este nu numai un muzician de mare forță, dar a fost și un reper moral. Iar noi trăim vremuri în care avem nevoie de repere morale.”
Ozana Zarea, director artistic Filarmonica ”Mihail Jora” Bacău
La eveniment a fost prezentă și o descendentă a familiei Jora, care a vorbit despre înaintașii compozitorului și, implicit, ai ei.
”Eu aș puncta, în primul rând, rădăcinile adânci înfipte în spațiul moldav și mușatin. Despre familia Jora se vorbește în tr-un hrisov din 1392 și apoi în cronicile lui Neculce și Grigore Ureche. ceea ce se spune mai puțin – e vorba despre bunicul compozitorului, prefectul de Roman Mihail Jora, care a fost căsătorit cu sora lui Alexandru Ioan Cuza. Sora prefectului, Ecaterina Jora, se căsătorește cu Mihail Kogălniceanu. Compozitorul Mihail Jora urmează patru clase la gimnaziul Roman Vodă.”
Cornelia Jora
Primarul Lucian Micu a spus că astfel de inițiative vor continua și că a preluat ideea lui Andrei Dimitriu, de a evidenția casa lui C.C. Iliescu, și a amintit de parcul Mihail Jora, pe care administrația locală vrea să-l amenajeze în oraș.
Compozitorul și dirijorul Mihail Jora a trăit între 2 august 1891 și 10 mai 1971. A studiat în străinătate; în 1955 a devenit membru titular al Academiei Române. De asemenea, a fost profesor și rector al Academiei Regale de Muzică din București. Și-a pierdut un picior în primul război mondial, când era adolescent. Mihail Jora a vrut un muzeu în casa lui din București, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum, din motive birocratice.
0 Comentarii