Romașcan convertit la islam, reținut de DIICOT pentru falsificare de documente și trafic de migranți

de | 13/09/2017 | Actualitate, Justiție, Local

Cristian Bîrzu, un romașcan care se află sub control judiciar pentru alte fapte, a fost ridicat de procurorii DIICOT și dus la audieri. Acesta este acuzat de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi trafic de migranți. Alți trei suspecți – Gabriel Pintilie, Cristian Aștefănoaei și Constantin Mandache – sunt acuzați de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

Procurorii DIICOT susțin că romașcanul Cristian Bîrzu a fost convertit la islam şi a fost identificat cu indicatori de radicalizare. După ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania și în Romania, şi-ar fi exprimat intenţia de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta  aflându-se sub măsura controlului  judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bacău.

Bărbatul a fost condamnat, în februarie 2015, la cinci ani de închisoare  pentru tentativă de omor, faptă ce a avut loc la data de  februarie 2013, victima, un bărbat de 42 de ani, fiind înjunghiată în zona gâtului.

În timpul executării unei pedepse cu închisoarea într-un penitenciar din Germania, inculpatul a intrat în contact cu mai mulţi deţinuţi de religie musulmană, unii dintre aceştia radicalizaţi, raliindu-se la ideologia acestora şi declarându-şi susţinerea faţă de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase. Deşi era plasat sub control judiciar, inculpatul Bîrzu Cristian şi-a manifestat intenţia de a părăsi România, prin orice mijloc şi indiferent de consecinţe, pentru a se deplasa în Germania de unde, cu sprijinul unor membri ai comunităţii musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria.” – comunicat de presă DIICOT

Anchetatorii au stabilit existenţa unui grup infracţional organizat iniţiat în cursul anului 2017 de ceilalți trei suspecți, grupul fiind specializat în contrafacerea de documente şi înscrisuri oficiale, respectiv cărţi de identitate, documente de călătorie, permise de conducere, adeverinţe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuţe de înmatriculare auto, autorizaţii de transport ş.a. În acest grup ar fi intrat și Cristian Bîrzu, el spunând că vrea să ajute, cu documente false, refugiați să intre în Uniunea Europeană.

În urma cercetărilor efectuate, ancheatatorii au stabilit că Aştefănoaei Cristian și  Pintilie Gabriel se ocupau personal de falsificarea actelor, iar Mandache Constantin avea rolul de a falsifica acte și de a găsi persoane interesate de falsificarea acestora, de a prelua documentele necesare falsificării, de a  primi sumele de bani date pentru falsificare şi de a remite ulterior actele fasificate.

Inculpatul Bîrzu Cristian a aderat la grupare în luna a anului 2017, având rolul de a indentifica clienți interesați să obțină acte falsificate, clienți de la care primea diferite sume de bani, acte necesare realizării documentelor falsificate. De menționat este faptul că inculpatul Bîrzu Cristian a obținut acte false de la membrii grupării în scopul de a ieși ilegal din România în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii. În urma administrării materialului probator a rezultat faptul că, la sfârșitul lunii iulie 2017, inculpatul Bîrzu Cristian a identificat, prin intermediul unui prieten, un cetățean sirian care se afla pe teritoriul Marii Britanii căruia, prin intermediul membrilor grupării infracționale, i-a efectuat un buletin de identitate  românesc pe care ulterior l-a expediat în Marea Britanie.” – comunicat de presă DIICOT

Marți, 12 septembrie, procurorii DIICOT și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași au efectuat nouă percheziții domiciliare pe raza municipiilor Vaslui și Roman, ocazie cu care au fost ridicate obiecte de cult islamice, bani, 16 telefoane mobile, 14 hard-diskuri, 15 laptopuri, 15 stikuri, patru imprimante, acte de identitate și de altă natură, falsificate. Inculpaţii au fost prezentaţi Curţii de Apel Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.