Inițiativa România s-a născut ca pasărea Phoenix, din cenușa de la Colectiv. Șocul acelor zile asupra unor oameni care își vedeau liniștiți de treabă a fost atât de mare, încât au decis că trebuie să se implice cumva. Inițial au făcut-o ca un grup de inițiativă, apoi au devenit ONG. Au adus la aceeași masă partidele tinere de dreapta care aveau planuri pentru alegerile locale, au lansat o aplicație de monitorizare a achizițiilor publice (premiată la nivel național și european), au creat o rețea prin care să țină legătura cu grupurile civice de după momentul Coelctiv (Contract România) și au făcut o hartă a tuturor candidaților la alegerile parlamentare din 2016 – o hartă realizată din banii fondatorilor și cu prețul a mii de ore de muncă.
Miercuri, 14 martie, Inițiativa România a ajuns la Roman pentru a afla ce rețetă minune ține o comunitate mică atât de unită. Romanul a arătat de mai multe ori că este un model de mobilizare și unitate, iar la concursul lansat anul trecut de Inițiativa România, nu am făcut excepție. Mai mulți liceeni, membri ai Asociației Mușatinii, au realizat un filmuleț anticorupție, film care a primit premiul publicului, fiind cel mai votat dintre cele 39 de proiecte video intrate în concurs. Miercuri, în sala Garabet Ibrăileanu a Colegiului Național ”Roman Vodă”, s-a vorbit despre energia orașului, despre corupție și anticorupție, despre viitor.
Putea să nu ajungă votul publicului aici, noi tot am fi venit pentru că Romanul s-a mobilizat extrem de mult, exemplar. Am văzut această mobilizare în presa locală și pe siteul nostru; au fost 3-4.000 de vizite și am spus că este 10% din populația Romanului. Iar dacă oamenii de aici au reușit să se mobilizeze atât de bine pentru filmul făcut de câțiva copii, atunc merită să venim și să-i cunoaștem mai bine pe romașcani.
Elena Ghioc, președinte Inițiativa România
Aproximativ 100 de persoane au venit la seara de „ceai de făcut împotriva corupției” și au avut ocazia să dialogheze cu președintele acestei asociații. Elena Ghioc este unul dintre protestatarii cu „experiență” din Piața Victoriei. A ieșit la proteste din convigerea că România și românii merită mult mai mult.
Se iese periodic, din ce în ce mai rar, atmosfera este una de oboseală și oarecum de dezamăgire. Însă, dacă faci doi pași în spate și te uiți constați că am câștigat foarte mult din perspectiva civismului. Am înțeles, din ce în ce mai mult, că politica nu este ceva rău, că trebuie să fim implicați și să ne pese de ce se întâmplă în politică. Sunt oameni care citesc acum pentru prima dată Constituția, din cauza acelor lucruri rele care s-au întâmplat și acum știu mai bine care este rolul instituțiilor. Tot răul care s-a întâmplat ne-a unit și oamenii au trecut de la proteste la construcție, la implicare.
Elena Ghioc, președinte Inițiativa România
În ciuda tuturor evenimentelor din ultimul an și ceva, în ciuda discursului tot mai agresiv al multor actori poltici, Elena este optimistă.
E un pericol al discursului agresiv, pentru că se răsfrânge și ajunge în limbajul nostru, al oamenilor obișnuiți. E un pericol pentru că este îndreptat împotriva celor care țin foarte mult la valorile europene și prinde la o parte dintre cetățeni. Dar să ne gândim un pic la cei care chiar fac discursurile acestea. Chiar cred în ce spun? Nu cred. Partidele nu sunt partide conservatoare. Ei folosesc acest discurs pentru a câștiga simpatie și pentru că e ușor să creezi dușmani ai poporului. Dar nu există o convingere reală în ceea ce spun; câștigurile pe care le-am obținut noi aderând la UE și călătorind în străinătate, având acces la alte joburi sunt mult mai mari. Nu putem compara România cu Ungaria, Polonia sau Turcia. Acolo, liderii aceia chiar cred în ceea ce fac. PSD și ALDE nu sunt la nivelul acela de credință, ei doar vor să-și scape pielea și atât. În același timp, noi, cei care credem în valorile democrației liberale trebuie să spunem mai răspicat în ce credem și de ce credem, care sunt beneficiile și câștigurile pentru toți.
Elena Ghioc, președinte Inițiativa România
De Inițiativa România vom mai auzi cât de curând, pentru că membrii asociației vor lansa în luna mai o aplicație de monitorizare a achizițiilor publice.
Va fi o aplicație valabilă în toată țara. Și dumneavoastă aici, în Roman, veți putea vedea cum au fost cheltuiți banii publici, prin licitații sau achiziții directe, din 2007 încoace. Este o variantă mult mai bună a SEAP, fiindcă acela este un site antic, greu de folosit și care nu este pe înțelesul omului simplu, iar noi ne adresăm oamenilor obișnuiți.
Elena Ghioc, Inițiativa România
0 Comentarii