Împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România a fost sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului, înevenimente fastuoase și care au durat mai multe zile. Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț (APIN) a inițiat o acțiune de unire simbolică cu românii de peste Prut, în două etape: semnarea a 120 de protocoale între 120 de școli din județul nostru cu alte 120 de școli din Republica Moldova și semnarea unei declarații de Unire. Declarația de Unirea a fost semnată luni, 26 martie, la Roman, marți la Piatra Neamț și miercuri, 28 martie, de profesorii de istorie din zona Tîrgu Neamț.
Promotorul acestor acțiuni a fost Elena Preda, profesor de istorie și inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț. La evenimentele organizate în județ cu ocazia centenarului unirii cu Basarabia, Elena Preda a avut un discurs pe cât de optimist pentru viitor, pe atât de dur pentru decidenții din prezent. Ea i-a sancționat pe politicienii care nu oferă nimic tinerilor din țară și nici unioniștilor de dincolo de Prut și le-a cerut iertare tinerilor din Republica Moldova care au venit în județul Neamț în aceste zile.
Dragi tineri români de peste Prut, să ne iertați pe noi cei care avem vârsta peste 40 de ani. Nu am făcut unirea imediat după 1990 pentru că nu am știut să o facem, pentru că ne-am luat după alții care spuneau că sunt probleme delicate, de stat; și nu am făcut-o pentru că nu am avut curaj suficient. Dar, în numele profesorilor de istorie, faceți voi asta pentru noi! Demonstrați-ne că nu au trecut degeaba aproape 29 de ani, că nu au curs degeaba lacrimele patrioților – pentru că da, sunt patrioți și de o parte și de cealaltă parte a Prutului. M-a întristat profund o postare pe care am văzut-o la un politician care a fost la Chișinău după un pic de popularitate. Scria acesta că: la Chișinău copiii simt românește și scriu românește, dar în România aceștia nu mai simt românește și nici nu mai scriu românește. Dar cine să-i învețe? A fost o palmă pe obrazul meu și pe obrazul colegilor mei profesori de istorie. Nu poți să spui că în România copiii nu simt românește, nu vorbesc românește, nu cântă românește. Este absurd și deja s-a trecut de limita bunului simț în politica românească
Dragii mei, istoria este făcută de oameni. Încercați să înțelegeți vremurile acestea așa cum sunt ele, cu inima și cu rațiunea. Am intervenit la postarea acelui politician și am spus că în România copiii simt românește și vorbesc românește și copiii sunt profunzi; dar că România este singura țară din Europa unde există doar o singură oră de istorie pentru că a politicienii au luat orele de istorie; și că în România copiii sunt profunzi, dar că politicienii nu au ochi de văzut și nici urechi de auzit; și că România este țara în care de fiecare dată Educația are 6% din PIB pe hârtie, dar că niciodată nu s-a alocat mai mult de trei și un pic la sută; că în România copiii vor să crească, să învețe și să afle lucruri noi și să se dezvolte și să rămână în această țară, dar că pe nimeni nu interesează acest lucru. Acestea sunt lucrurile care mă dor și acestea sunt lucrurile care vă dor. Vreau să vă rog ca, oriunde ați fi și orice ați face, să nu lăsați nimănui să vă ia demnitatea de români!
27 martie este ziua în care Basarabia curajoasă ne-a arătat ce înseamnă să faci istorie!. Nici atunci România nu era pregătită. Dar personalitățile din Basarabia ne-au arătat calea și aproape ne-au pus în fața faptului împlinit Atunci a înțeles regele și au înțeles toți că lucrul acesta se poate face și au trecut de la vorbă la faptă. Acum, profesorii de istorie din județul Neamț au trecut și ei de la vorbă la faptă!
prof. Elena Preda, inspector ISJ Neamț
Toate semnăturile profesorilor de istorie din județul Neamț vor ajunge în Parlamentul României și în Parlamentul Republicii Moldova, iar profesorii speră ca acest mesaj să fie înțeles așa cum trebuie și să nu fie ignorat de politicienii din cele două țări surori.
0 Comentarii