presshub.ro: Modernizarea cu bani europeni a sistemului centralizat de încălzire din Focșani amână, dar nu oprește colapsul

9

Modernizarea cu bani europeni a centralei termice din Focșani și a rețelelor de distribuție a agentului termic amână, dar nu stopează colapsul sistemului centralizat de termoficare, sistem care pierde clienți an după an. Locuitorii orașului renunță la ENET din cauza serviciilor de slabă calitate și a prețului ridicat, calculele arătând că, în acest moment, puțin peste 11.500 de apartamente din Focșani mai primesc apă caldă și încălzire de la compania construită în anii 1970 și modernizată în 2015. Mai exact, mai puțin de o treime din totalul locuințelor din municipiu. Pe lângă faptul că pierde clienți, ENET nu reușește să câștige niciunul nou, după cum o demonstrează actele oficiale ale societății de termoficare.

  • În perioada 2009-2013, Primăria Focșani a investit circa 3,7 milioane de euro pentru modernizarea sistemului.
  • În perioada 2011-2015 s-au acesat circa 150 milioane lei, din care jumătate erau fonduri europene nerambursabile, pentru alte lucrări de reabilitare.
  • În prezent, municipalitatea derulează un alt proiect de investiții, în valoare de 70 milioane lei, tot pe fonduri europene.
  • Cu toate acestea, în lipsa unei strategii, debranșările de la sistem continuă.

Administrația locală focșăneană a decis să încerce salvarea sistemului centralizat de producere și furnizare a agentului termic în 2009, când Consiliul Local Focșani a aprobat Master Planul privind reabilitarea sistemului de termoficare. Atunci, pentru ENET au fost programate investiții de 81 milioane euro, etapizate și prioritizate în funcție de condițiile tehnice și cele economice. În perioada 2010-2013, prin programul „Termoficare 2006-2015, Căldură și confort” și prin surse proprii, au fost reabilitate 11,7 km de rețea, 18 puncte termice și un cazan de apă fierbinte de 50 gcal, toate investițiile ajungând la suma de 3,7 milioane euro (adică peste 15 milioane lei).

Apoi s-au acesat bani…


Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult