Votul de ieri din Camera Deputaților, prin care s-au modificat Codul Penal și Codul de Procedură Penală, a fost probabil cel mai urmărit subiect al zilei. Știm cu toții rezultatul: modificările propuse de coaliția de guvernare au fost aprobate și de membrii camerei inferioare a Parlamentului, după ce trecuseră de Senat.
Partea bună a acestei zile? Reacția romașcanilor: au fost interesați despre cum au votat parlamentarii lor și dacă toți deputații au fost prezenți la muncă. Deși absențele de ieri nu au influențat nicicum votul (vezi explicația de mai jos), este foarte bine ca parlamentarii să știe că cei care i-au votat sunt alegători atenți, să înțeleagă că ei, demnitarii, sunt acolo în slujba cetățenilor și nu invers. Prea mulți ani, senatorii și deputații au făcut ce au vrut în Parlament, fără să existe o reacție imediată a cetățenilor. Parțial fiindcă democrația noastră este tânără, parțial pentru că accesul la informații în timp real nu era posibil acum 10 – 15 ani.
Acest lucru se schimbă și zecile de comentarii de ieri de pe rețelele sociale o confirmă: romașcanii nu au fost supărați doar pe deputații PSD, care au votat în favoarea modificării Codurilor, ci și pe liberalii care au absentat. Mai încurajator, unii au scris clar că vor reacționa prin votul din 26 mai. Așadar, nu vorbim doar de o supărare „rezolvată” în online, ci de o atitudine care va continua prin fapte concrete. Pentru cei care simt nevoia de și mai multă implicare există varianta înregistrării ca observator independent la alegeri (o poți face aici); astfel, vor monitoriza ce se întâmplă în secțiile de votare, dar nu vor fi implicați politic.
Chapeau, romașcani! Așa se face: atenție la cei care ne conduc, reacție promptă! Și participare la vot, fiindcă asta dă peste cap calculele partidelor.
Explicații tehnice privind votul din Camera Deputaților:
- Codul Penal și de Procedură Penală sunt legi organice;
- toate legile organice se adoptă cu votul majorității membrilor Camerei, deci cu 50% + 1 din numărul total al deputaților dintr-o legislatură (sunt 329 deputați, numărul minim de voturi necesare = 165);
- PSD și ALDE nu aveau această majoritate (140 + 19 = 159), dar voturile UDMR și ale minorităților au făcut posibilă adoptarea Codurilor;
- prezența sau absența parlamentarilor opoziției nu putea modifica rezultatul final;
- dacă parlamentarii puterii ar fi absentat masiv (lucru improbabil, o știau toți deputații), cea mai bună variantă ar fi fost ca și opoziția să iasă din sală, să nu existe cvorum și Codurile să nu fie supuse la vot.
0 Comentarii