Județul Neamț are 11 parlamentari: trei senatori și opt deputați. În Senatul României sunt Emilia Arcan (PSD), Dan Manoliu (PSD) și Eugen Țapu Nazare (PNL). În Camera Deputaților nemțenii sunt reprezentați de: Dănuț Andrușcă (PSD), Iulian Bulai (USR), Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (PNL), Neculai Iftimie (PSD), Laurențiu-Dan Leoreanu (PNL), Alexandru Rotaru (PSD), Viorel Stan (PSD), Ciprian-Constantin Șerban (PSD).
Ce au făcut aceștia în sesiunea parlamentară februarie – iulie 2019? înRoman.ro continuă analiza bazată pe cifre oficiale a activității fiecărui parlamentar, oferind o nouă sinteză a muncii realizate de reprezentanții noștri în Legislativul României.
Laurențiu-Dan Leoreanu, deputat PNL, este vicelider al deputaților liberali, membru în Comisia pentru administrare publică și amenajarea teritoriu și în Comisia pentru buget, finanțe și bănci. Este vicepreședinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru eleborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală. De asemenea, face parte din Delegaţia permanentă a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est și din grupurile de prietenie cu Singapore, Islanda și Congo.
Activitatea deputatului Laurențiu Leoreanu în sesiunea parlamentară februarie – iulie 2019:
- 18 luări de cuvânt;
- 8 interpelări/ întrebări;
- 8 declarații politice;
- are 33 de propuneri legislative;
- a susținut 5 moțiuni;
- a votat de 997 de ori (vezi aici cum a votat de fiecare dată);
- raportat la evidența votului electronic (voturi totale vs. voturi la care a participat), deputatul a avut o prezență de aproape 86%.
Deputatul Leoreanu i-a întrebat pe miniștri despre stadiul autostrăzii Iași – Târgu Mureș, prevenirea „exodului creierelor”, nerespectarea angajamentului luat de Guvern faţă de administraţiile locale cu privire la alocarea bugetară pe anul 2019. Printre proiectele inițiate sau susținute de parlamentarul romașcan se numără cea privind angajarea persoanelor care au peste 45 de ani, stimularea fermierilor care vor vinde către magazine sau depozite regionale, prelungirea votului pentru diaspora (lege promulgată azi, 23 iulie), modificarea Constituției.
„Ne lovim de o anumită componentă socio-profesională: cetățenii peste 45 de ani, care sunt într-o anumită formare profesională, care le-a dat o anumită calificare. E foarte greu acum dintr-un chimist să faci un bucătar. Aici trebuie găsite anumite paliere de activitate, prin care patronul să fie cointeresat și să angajeze acești oameni. După model francez, vrem să încurajăm angajatorii să angajeze persoane peste 45 de ani și până în 25 de ani și să beneficieze de 1.250 de la buget, pentru fiecare din aceste persoane. Un alt proiect la care sunt și eu inițiator se referă la fermieri. În toate supermarketurile avem multe produse din afara țării. Or, România are un potențial enorm pentru a-și produce hrana pentru populație, dar și pentru a exporta. Proiectul se referă la suținerea fermierilor, care să beneficieze de o primă, să producă aceste produse și să le desfacă către rețele de magazine sau depozite, astfel încât să avem fructe și legume cât mai proaspete în magazine. Ne dorim ca distanța de la fermier la magazin să fie cât mai scurt. Ne dorim, de asemenea, modificarea Constituției, iar PNL a pregătit deja un draft. Constituția s-a făcut pe niște realități care s-au modificat în timp. Importante pentru noi sunt dezvoltarea economică, un învățământ de calitate și o sănătate cât mai aproape de ceea ce avem nevoie.”
Laurențiu-Dan Leoreanu, deputat PNL
Declarațiile de avere și interese ale lui Laurențiu Leoreanu:
- 4 terenuri intravilane în Roman (2), Tarcău și Ruginoasa;
- 2 case în Roman;
- 1 casă de vacanță în Tarcău;
- 1 autoturism Toyota Auris fabricat în anul 2014;
- bijuterii în valoare de 18.000 de euro;
- 1 depozit bancar de 30.000 dolari;
- 1 cont cu 20.000 lei;
- 2 credite care cumulează aproximativ 100.000 lei, scadente în 2018 și 2019;
- a donat un apartament din Iași unuia din fiii săi și a vândut o mașină;
- președinte ala Asociației de Dezvoltare intercomunitară „Roman Metropolitan”;
- membru al Societății de Științe Matematice;
- vicepreședinte PNL.
Cât ne costă pe noi, cetățenii, prezența lui Laurențiu Leoreanu în Camera Deputaților?
Indemnizația netă a parlamentarului a fost, în luna mai 2019, de 10.951 lei. La indemnizație se adaugă o diurnă și decontarea cheltuielilor cu transportul și cazarea.
Cabinetul parlamentar din teritoriu se află în Roman, str. Ştefan cel Mare, nr. 212 (sediul PNL Roman).
VEZI ȘI:
- Monitorizare înRoman.ro: Fostul ministru Andrușcă se… odihnește în Parlament
- Monitorizare înRoman.ro: Iulian Bulai – foarte activ în online, prezență medie în Parlament
- Monitorizare înRoman.ro: Mugur Cozmanciuc vrea tineri din toată țara în Parlament și înscrierea monumentelor în cartea funciară
- Monitorizare înRoman.ro: Deputatul Iftimie vrea protecție pentru funcționarii publici și pedepse mai mari pentru apelurile false la 112