Proiect de lege pentru angajarea șomerilor care au peste 45 de ani

de | 25/06/2019 | Economic, Național, Politică

Deputatul PNL Laurențiu Leoreanu a depus un proiect de lege care să încurajeze angajarea persoanelor de peste 45 de ani, în condițiile în care, susține parlamentarul, aproape 55% dintre şomeri au peste 45 de ani. 

Potrivit celor mai recente date, persoanele care au peste 45 de ani întâmpină cele mai multe probleme în găsirea unui loc de muncă: de exemplu, în 2018, din numărul total de şomeri, aproape 55% făceau parte din categoria de vârstă de peste 45 de ani. La ora actuală, legislaţia conţine o serie de prevederi care se adresează persoanelor din categorii de vârstă vulnerabile, dar acestea nu sunt nici pe departe suficiente, mai ales în condiţiile în care, conform statisticilor din România dar şi din UE, oamenii care au peste o anumită vârstă se confruntă cu discriminarea în ceea ce priveşte accesul pe piaţa muncii.

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL de Neamț

Deputatul Leoreanu s-a ghidat după o serie de politici şi iniţiative economice din cadrul Uniunii Europene, menite să combată discriminarea pe criterii legate de vârstă la locul de muncă şi să asigure condiţii care să permită angajaţilor trecuţi de o anumită vârstă să rămână cât mai mult pe piaţa muncii. 

Modelul francez a stat la baza acestei iniţiative legislative, care propune modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, prin extinderea acordării de subvenţii, la solicitarea autorităţilor locale, pentru angajatorii care angajează pe o perioadă de cel puţin doi ani şomeri de peste 45 de ani – pentru executarea de lucrări şi activităţi de interes pentru comunităţile locale – şi investesc în formarea acestor angajaţi minim 25% din valoarea contractului. De asemenea, proiectul de lege prevede şi acordarea unor beneficii financiare companiilor care angajează simultan un şomer cu vârsta de până la 25 de ani şi unul cu vârsta de peste 45 – iniţiativă cunoscută în Franţa sub numele de <contractul generaţiilor> şi care încurajează inserţia în muncă simultan a persoanelor tinere şi vârstnice.” 

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL de Neamț

Deputatul Laurențiu Leoreanu a mai precizat că un obiectiv esenţial al acestui proiect de lege este şi acela de a-i stimula pe românii care lucrează în străinătate să se întoarcă în ţară prin îmbunătăţirea cadrului legislativ, astfel încât să fie create noi oportunităţi de angajare. 

Dacă nu avem, în curând, o strategie care să încurajeze îmbătrânirea activă a populaţiei şi care să-i convingă pe românii care muncesc în străinătate să se întoarcă în ţară, atunci ne putem trezi în mijlocul unei crize a pieţei muncii cu impact major asupra sistemului de pensii, de sănătate şi asupra societăţii.

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL de Neamț

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.