Câte tone de produse a distribuit Banca pentru Alimente Roman în doar șase luni

de | 25/06/2019 | Județean, Social

În primele șase luni de la inaugurare, Banca pentru Alimente de la Roman, a treia din țară, a reușit să colecteze și să distribuie peste 46 de tone de produse, în valoare totală de peste 255.000 lei, sprijinind 34 de organizații, din orașe precum Roman, Bacău, Iași, Piatra Neamț și Suceava. Astfel, peste 4.000 de beneficiari, printre care copii, bătrâni și persoane cu dizabilități, au primit hrană zilnică. Până la finalul acestui an, organizația își propune să colecteze 100 de tone de alimente și să extindă colaborarea cu și mai mulți retaileri și producători de pe piață.

Banca pentru Alimente Roman este dezvoltată după modelul Federației Europene a Băncilor de Alimente (FEBA) și fondată cu sprijinul Lidl. Luna trecută, proiectul național Banca pentru Alimente a fost acceptat ca partener FEBA, în semn de recunoaștere internațională a activității desfășurate în România.

„Suntem deja în discuții pentru a sprijini înființarea altor Bănci Regionale și sperăm să intrăm în anul 2020 cu cel puțin 6 bănci funcționale în România. Sperăm ca, împreună cu toți partenerii noștri, să reușim să colectăm cantități tot mai mari de produse, punând în practică deviza: Împreună împotriva risipei alimentare, împreună împotriva sărăciei!

Gabriel Sescu, președinte Asociația Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor București, coordonatorul primei rețele de bănci de alimente din România

„Deschiderea băncii de alimente din Roman a reprezentant pentru mine, personal, o provocare pe care am acceptat-o fără rezerve. A lupta împotriva risipei alimentare și a sărăciei în care se zbat mulți dintre locuitorii Regiunii Nord-Est prin Banca Regională pentru Alimente Roman înseamnă o modalitate de implicare activă și eficientă în viața comunității, o acțiune prin care pot să dau înapoi o parte din energia pozitivă pe care fiecare dintre noi o primește din partea societății în care ne desfășurăm activitatea. Ne dorim ca acest drum, deschis de Lidl, să fie urmat și de alți agenți economici.”

Romuald Bulai, președinte Asociația Banca pentru Alimente Roman

„Banca de Alimente este o soluție concretă și sustenabilă pe termen lung la problema risipei alimentare și, în plus, contribuie la îndeplinirea unuia dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă incluse pe Agenda 2030 a ONU, și anume consum și producție responsabilă. De aceea, este foarte important ca acest proiect să beneficieze de toată susținerea posibilă, iar pe această cale invităm și alte companii să se alăture acestei inițiative, prin donarea de produse sau susținerea financiară a Băncilor de Alimente.”

Cristina Hanganu, director de comunicare și CSR Lidl România

Conform statisticilor din cadrul proiectului „100 de Români”, lansat anul trecut de Lidl împreună cu Ambasada Sustenabilității, dacă România ar fi o comunitate de 100 de români, fiecare ar risipi 74 de kilograme de mâncare anual, în timp ce 58 de oameni ar trăi la limita sărăciei sau ar fi în risc de sărăcie. 

Până în prezent, cele trei bănci de alimente din București, Cluj și Roman au colectat peste 350 tone de alimente de la peste 30 de donatori. Acestea au fost distribuite în mod gratuit către peste 22.000 de beneficiari din ONG-uri și centre ce găzduiesc persoane aflate în dificultate: orfani, bătrâni, copii și adulți în prag de sărăcie sau persoane cu dizabilități. Până la finalul lui 2019, rețeaua își propune fondarea altor bănci regionale în orașe precum Brașov, Craiova, Timișoara sau Brăila, pentru a acoperi toate regiunile României. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.