Persoanele care parchează pe locurile rezervate persoanelor cu handicap fără drept vor plăti de astăzi o amendă de minim 2.000 lei, dar aceasta poate ajunge până la 10.000 de lei. La amendă se adaugă ridicarea mașinii. Până acum amenda era cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei.
Legea nr. 145 din 22 iunie 2020 aduce modificări și completări la legea nr. 448 din 2006, scopul fiind de a crește gradul de protecție al persoanelor cu handicap. Printre modificări apare și modificarea noțiunii de „unitate protejată autorizată”.
unitate protejată autorizată – entitatea de drept public sau privat, cu gestiune proprie, în cadrul căreia sunt angajate minimum 3 persoane cu handicap, care reprezintă cel puțin 30% din numărul total al angajaților, iar timpul de lucru cumulat al acestora reprezintă cel puțin 50% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților, precum și orice formă de organizare, potrivit legii, aleasă pentru desfășurarea unei activități economice de către o persoană fizică deținătoare a unui certificat de încadrare în grad de handicap;
De asemenea, persoanele care solicită încadrarea în grad de handicap beneficiază de gratuitate pentru obținerea documentelor medicale și pentru evaluările medicale și psihologice solicitate în vederea întocmirii dosarului de evaluare.
Autoritățile administrației publice locale, precum și societățile comerciale ce dețin licență de traseu au obligația să ia următoarele măsuri specifice în vederea asigurării transportului în comun al persoanelor cu handicap:
- să achiziționeze mijloace de transport în comun adaptate nevoilor persoanelor cu handicap, dotate inclusiv cu sisteme de avertizare audio și video;
- să adapteze mijloacele de transport în comun aflate în circulație, în limitele tehnice posibile, conform reglementărilor în vigoare, pentru a răspunde nevoilor persoanelor cu handicap, inclusiv în ceea ce privește dotarea acestora cu sisteme de avertizare audio și video;
- să realizeze, în colaborare ori în parteneriat cu persoane juridice, publice sau private, programe de transport al persoanelor cu handicap.
Mai mult, accesibilizarea instituțiilor și a clădirilor publice trebuie asigurată tuturor persoanele cu handicap, indiferent de tipul de handicap.
0 Comentarii