În timp ce nemțenii par să nu mai scape de coduri meteorologice și hidrologice, autoritățile județene și șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (GSU) au luat la rând localitățile în care au fost înregistrate probleme pentru a vedea urmele potopului și, în consecință, pentru a decide următorii pași de făcut.
Duminică dimineață, la Primăria Roman a avut loc o ședință a Comitelului Județean pentru Situații de Urgență Neamț, ședință care i-a vizat, în primul rând, pe primarii localităților prin care care trece râul Siret, având în vedere că nivelul acestuia a cresut îngrijorător în ultimele zile și că, în continuare este în vigoare un cod portocaliu hidrologic valabil pentru Siret.
De la Roman, prefectul județului, subprefectului, reprezentantul Apelor Române și ai altor instituții din județ, precum și șeful ISU Neamț dar și superiorul lui, șeful IGSU, au mers în Cotu Vameș, Ion Creangă și Trifești.
Pe podul de la Ion Creangă s-a stat mai mult, fiindcă este clar că e nevoie de o intervenție de consolidare a obiectivului, dar până acum autoritățile nu s-au pus de acord asupra modului în care să intervină, deși se tot propun variante de mai mulți ani.
Azi-dimineață, în jurul orei 6.00, am fost sunată de domnul primar Micu să-mi relateze care este situația. Mi-a spus că sunt câteva probleme legate de debitul mai mare al Moldovei și al Siretului. Am luat legătura cu domnul Mihăilă, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Neamț și cu domnul colonel Nițică, insepctorul șef al ISU Neamț și am stabilit o ședință a CJSU, având în vedere debitele care vin pe Siret din Ucraina către România și pentru a preveni alte situații de urgență. Cu această ocazie, am considerat necesar să chemăm și primarii din zona Siretului (Horia, Ion Creangă, Gâdinți, Doljești, Icușești) și am stabilit împreună mai multe măsuri preventive. Nu este niciun motiv de îngrijorare în momentul de față.
Daniela Soroceanu, prefectul județului Neamț
De la Ion Creangă, reprezentanții MInisterului de Interne au mers la Trifești, acolo unde aproximativ 20 de case au fost inundate în urmă cu câteva zile. Generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, șeful IGSU, a ascultat modul în care s-au derulat evenimentele; inclusiv cum un localnic s-a dus la autorități, în noaptea în care acestea interveneau pentru evacuarea oamenilor și limitarea pagubelor, pentru a-i cere socoteală primarului că nu a făcut un teren de sport, așa cum a promis la alegeri. Șeful IGSU a mers apoi către alte localități din județ pentru a vedea efectele inundațiilor.
Am venit să-mi sprijin colegii, să văd exact ce nevoi sunt și să pot să disloc forțe din țară pentru a asigura o intervenție oportună în județul Neamț, județ care încă este afectat. Voi rămâne aici până la finalizare. Autoritățile din județul Neamț și din județele pe care le-am vizitat în aceste zile au făcut o treabă foarte bună. Mă bucur că colegii mei colaborează cu celelalte structuri și cu autoritățile publice locale. Urmează o evaluare și o centralizare a tuturor pagubelor produse de inundații.
general de brigadă Dan-Paul Iamandi, șeful IGSU
Pagubele produse de inundațiile din ultimele zile sunt destul de importante și primarii așteaptă acum bani de la Guvern pentru lucrările de refacere a obiectivelor afectate.
0 Comentarii