Instanța a suspendat executarea unei hotărâri a Consiliului Roman

de | 14/03/2019 | Administrație, Justiție, Local

Tribunalul Neamț a hotărât să suspende executarea unei hotărâri aprobate de Consiliul Local Roman la începutul acestui an. Este vorba despre hotărârea prin care s-au comasat două servicii din cadrul Primăriei, respectiv Serviciul de Achiziții Publice și Serviciul Managementul Proiectelor (cel care s-a ocupat, începând cu 2009, de atragerea fondurilor europene). Prin comasare, funcțiile de șefi ale celor două servicii au dispărut, iar Primăria a organizat un concurs pentru funcția de șef al noului serviciu (ocupată de șeful fostului Serviciu Achiziții Publice).

Șefa fostului Serviciu de Management al Proiectelor, Irina Păvăluță, a făcut o plângere prealabilă  față de hotărârea Consiliului Local privind comasarea celor două structuri din Primărie. În ședința de la sfârșitul lunii februarie, cererea a fost respinsă de Consiliul Local, iar Irina Păvăluță s-a adresat instanței.

În primul dosar, Irina Păvăluță cere anularea hotărârii de Consiliu Local, iar în al doilea dosar a cerut suspendarea executării hotărârii până se termină judecata primului dosar. Mai exact, a solicitat judecătorilor ca această hotărâre să nu (mai) producă efecte până ce nu se clarifică dacă va fi sau nu anulată.

În proiectul de hotărâre prin care s-a propus respingerea plângerii prealabile, se arată și câteva motive pentru care Irina Păvăluță contestă actul normativ: proiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, nu a fost însoțit de raportul de specialitate și de expunere de motive și fara avizul comisiilor și a principiului transparenței decizionale; alte motive invocate țin de oportunitatea proiectului. Primarul Lucian Micu, în calitate de inițiator, a respins toate acuzațiile. Consilierii locali nu au avut, în nicio ședință, discuții pe aceste proiecte și le-au aprobat în unanimitate. Odată mutat în intanță, litigiul se va soluționa de către judecători.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.