Ziua de 9 mai are o triplă semnificație – proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei. În fiecare an, ziua este marcată printr-un ceremonial la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea.
Proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 a fost o încununare a strădaniilor de ani de zile ale elitei politice și culturale românești. Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul ţării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine statatoare”, dar independenţa a trebuit impusă forţelor militare turceşti pe câmpul de luptă spre a putea fi apoi recunoscută de puterile europene.
Cel de-al doilea eveniment care marchează ziua 9 mai, a avut loc în anul 1945, când Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai devastatoare conflagraţii din istoria continentului european.
În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor dintre cele două state.
„Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice…. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie”
Robert Schuman
Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. La inițiativă, pe lângă principalele puteri europene ale momentului Franța și Germania, au achesat Belgia, Luxemburg, Olanda și Italia, iar la 18 aprilie 1951 a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO). Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).
Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat în 1973 Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca, în 1981 Grecia, în 1986 Spania şi Portugalia, în 1995 Suedia, Austria şi Finlanda, și în 2004 Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria. La 1 ianuarie 2007, Bulgaria şi România s-au alăturat Uniunii Europene.
La ceremonialul din Cimitirul Eternitatea au participat veterani de război, elevi, profesori, militari, preoți, oameni politici și din administrație. Doar doi veterani de război au participat la ceremonial încă de la început, ulterior alăturându-se încă doi. „Mai suntem vreo douăzeci în oraș, dar restul sunt la pat” a declarat unul dintre ei.
0 Comentarii