Ceremonie pentru eroii de acum un veac

de | 26/08/2016 | Local

Piața Roman Mușat din Roman a găzduit vineri un ceremonial în cadrul căruia au fost pomeniți eroii căzuți pentru reîntregirea României. Ceremonia de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în primul război mondial pentru reîntregirea României este o cțiune care a avut loc în toate localitățile din țară

România își comemorează astăzi eroii națiunii morți în luptă și în prizonierat în primul război mondial în anii 1916-1919. Cu prilejul Centenarului Marelui Război, România reîntregită are ca fundament sângele eroilor români care au murit pe fronturile din Transilvania, la Dunăre, în Moldova sau în lagărele de prizonieri, cel care moare pentru țară nepieritor îi rămâne numele, au consfințit înaintașii. Să-i pomenim pe cei care au murit pentru țară și fie ca numele lor să rămână nepieritor”, a afirmat colonelul Ioan Lahman, comandantul Garnizoanei Roman.

A urmat, apoi, citirea a aproximativ 300 de nume de eroi căzuți în luptă în primul război mondial. În fiecare localitate din țară s-a citit o listă de aproximativ 300 de eroi, în primul război mondial fiind peste 330.000 de ostași care și-au dat viața pentru patrie. După intonarea imnului naţional al României au fost depuse coroane de flori la monument şi au fost aprinse candele pentru omagierea eroilor căzuţi în luptă.

Evenimentul face parte din programul naţional al manifestărilor prilejuite de aniversarea centenarului primul război mondial,  manifestări patronate de preşedintele României, la propunerea primului-ministru. Conform programului naţional, activităţile se vor desfăşura până în anul 2018. În aceste zile, la principalele trecători ale Carpaţilor se desfăşoară ceremonii şi manifestări omagiale pentru a marca centenarul intrării armatei romane în primul război mondial.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.